Fürjes Balázs jó híréhez Balogh Samunak azért volt egy két-szava

2021.10.04. 18:03 Módosítva: 2021.10.05. 09:54

Saját érdekérvényesítési képességének révén Fürjes Balázs Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár elérte, hogy a Fővárosi Önkormányzat – korábbi terveivel ellentétben  végül elálljon az 56-os villamos Nyúl utcai és Nagyajtai utcai megállóinak megszüntetésétől. 

Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere már szeptember 10-én arról írt, hogy 

Kiállok a villamosvonal fejlesztése és a megállók érdekében. Számomra a kerületet érintő kötött pályás közlekedés fejlesztése kiemelt fontosságú. Eltökéltek vagyunk a villamospálya és a megállók korszerűsítése, megtartása és akadálymentesítése mellett. 

A II. kerület vezetője közösségi oldalán fontosnak nevezte a vonalon a korszerű CAF-villamosok mielőbbi pályára állítását és a jelenlegi megállók, köztük a Nyúl utcai és a Nagyajtai utcai megálló megtartását. 

Most ugyanezt kérte Fürjes Balázs is, Walter Katalin, a BKK vezérigazgatója pedig ennek nyomán arról döntött, hogy

a Főváros nem szünteti meg az említett villamosmegállókat.

Az államtitkár tervei között az is szerepel, hogy az 56-os villamosvonalat a jövőben felújítsák és akadálymentesítsék.

A bejelentésre reagálva Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke arra emlékeztetett: 

  • A vonal felújításának terveit, így a megállók szerepének felülvizsgálatát még az előző városvezetés iránymutatása alapján készítette a tervező.
  • A CAF-villamosok azért nem közlekedhetnek a vonalon, mert a kormány nem ad pénzt a közlekedésükhöz szükséges fejlesztésekre, a főváros szabad forrásait pedig elvette. 

Amint azt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes az Indexnek korábban elmondta, a kormány idén nemhogy nem fizette ki a közösségi közlekedés támogatását célzó normatívát, de még az erről szóló támogatási szerződést sem írták alá.