Megállapodott a visszalépésről Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter

BP-nek-2020-7
Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter úgy döntött, hogy egyikük sem lép vissza a második fordulóban, helyette azt kezdeményezik, hogy egymás mellett szerepelhessen a nevük a szavazólapon. Emellett több fontos, már a kormányzást érintő kérdésben sikerült megállapodniuk.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy politikai szövetségben, két egyenrangú félként indulnak az előválasztás második fordulójában. Az Országos Előválasztási Bizottságnál azt szeretnék elérni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon. Az OEVB-nél egyébként mind a hat párt delegáltjának vétójoga van.

Abban is megállapodtak, hogy kormányváltás esetén az egyikük miniszterelnök, a másikuk miniszterelnök-helyettes lesz, a két szereplő között egyetértési jogot tartanak fenn, tehát mindenben közösen fognak dönteni. Arról viszont egyelőre nem született egyezség, hogy az egyenrangú partnerségben ki lenne a kormányfő.

Karácsony Gergely azzal kezdte, hogy fontos és előremutató egyeztetést tartottak, sok mindenben közös a gondolkodásuk, és mindketten legyőzték már a Fideszt. A miniszterelnök-jelölt hangsúlyozta, hogy az ellenfelük Orbán Viktor, és olyan politikai ajánlatot kell adni az országnak, amely a bal- és jobbközép gondolkodású emberek számára is elfogadható, ahogy azoknak is, akik egyik politikai táborhoz sem tartoznak.

A főpolgármester szerint mindketten jobban szeretik a hazájukat, mint a hatalmat, ezért arról beszélgettek, hogy mi az az ajánlat, amelyet meg kell fogalmazniuk.

Karácsony Gergely közölte, hogy az előválasztás második fordulóját, az országgyűlési választások kampányát és 2022-es győzelmük esetén a kormányzást is megosztják egymással, de azt még nem döntötték el, kettejük közül ki lesz az egyenlőbb, tehát ki lenne a miniszterelnök és melyikük a helyettes.

Abban sikerült megállapodniuk, hogy közösen kezdeményezik egy közjogi tanácsadó testület felállítását, amelyben vezető alkotmányjogászok tesznek javaslatot az ellenzéknek arra, milyen forgatókönyvet valósítsanak meg az alkotmányosság helyreállítása érdekében. Az eszközöket illetően ebben korábban vita volt köztük, ezért szeretnének létrehozni egy ilyen testületet, hogy világos legyen, melyek a legszerencsésebb eszközök.

Ha megvan a program, lényegtelen a szereposztás

Márki-Zay Péter leszögezte, a közjogi egyeztető tanács garantálja, hogy Magyarországnak olyan alkotmánya legyen, amelyben minden fék és ellensúly megtalálható ahhoz, hogy „soha többé ne lehessen a demokráciát úgy kisiklatni, mint Orbán Viktor tette 2010 után”.

A hódmezővásárhelyi polgármester szerint megértették, hogy csak együtt tudnak előválasztást és választást nyerni, de azokat a csoportokat is képviselik, akik nem jutottak a második fordulóba – a Jobbik és a Momentum szavazóit. Dobrev Klára támogatóit is várják, nekik is van garancia arra, hogy lesz elszámoltatás, hogy Polt Péter nem maradhat a helyén, és a sajtószabadságot helyreállítják.

Ha a programban megegyezünk, a szereposztás teljesen lényegtelen.

Az is felmerült köztük, hogy 2+2 évre osszák fel a miniszterelnökséget, de Magyarországon erre még nem volt precedens.

Márki-Zay ismertette, hogy több fontos pontban is megállapodtak:

  • Hadházy Ákos vezetné azt az elszámoltatásért felelős szervezetet, amely a 2010 előtti korrupcióval is foglalkozna.
  • Maradna a családtámogatások rendszere.
  • A nemzetpolitikát az egyik legfontosabb kérdésnek tartják, ezért többé nem fordulhatna elő, hogy Magyarország a kormányzat támogatásával elutasítja a határon túliak állampolgárságát.

Márki-Zay Péter kiemelte:

Olyan garanciát adunk egymásnak, hogy a másik egyetértése nélkül, konszenzus nélkül nem lesznek döntések ebben a kormányban.

Közös nemzeti minimumprogramot hoznak létre, ami nem lesz ellentétes a hat párt programjával, ennek a pontjait írásba is foglalják.

Az első forduló eredménye vezetett idáig

A Karácsony–Márki-Zay-összefogás azonnal elkezdett formálódni az előválasztás első fordulója után. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltekre leadott szavazatok többségét Dobrev Klára (34,76 százalék) szerezte meg, második helyen Karácsony Gergely (27,31 százalék), a harmadik helyen pedig Márki-Zay Péter (20,43 százalék) végzett. Jakab Péter (14,10 százalék) és Fekete-Győr András (3,40 százalék) nem jutott be a második fordulóba.

Korábban több közvélemény-kutatás Jakab Pétert várta a legtámogatottabb három miniszterelnök-jelölt közé, meglepetésre azonban Márki-Zay Péter több tízezer szavazattal előzte meg a Jobbik elnökét az előválasztás első fordulójában.

A végeredmény kihirdetése után, pénteken került bejelentésre, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelöltként és miniszterelnökhelyettes-jelöltként mennek tovább az előválasztás második fordulójába. Az egyeztetések egyértelműen azzal a céllal indultak, hogy megakadályozzák Dobrev Klára győzelmét a második fordulóban.

Vasárnapi nagygyűlésén Karácsony Gergely hangsúlyozta: nem visszalép, hanem előre, ő az a személy, aki le tudja váltani Orbán Viktort. Arról is beszélt, kormányfőként Hadházy Ákosra bízná, hogy koordinálja az elszámoltatással kapcsolatos feladatokat. Márki-Zay Péter feladata pedig az lenne, hogy új alkotmányos menetrendet alakítson ki, és visszaadja az önkormányzatoknak elvett jogaikat.

Márki-Zay Péter szintén szombaton, nagygyűlésen értékelte az előválasztás eredményeit és a további lépéseket. Elmondta: megállapodott Karácsony Gergellyel, hogy csak együtt lehet legyőzni a korrupciót és az Orbán-rendszert. Megtisztelőnek nevezte, hogy Karácsony Gergely alkotmányozási feladatokkal bízná meg, azonban azt mondta: ő nem alkotmányjogász, de abban biztos, ha győznek, Polt Pétert azonnal leváltják. Márki-Zay Péter azt is hangsúlyozta: rajta nem fog száradni egy Dobrev Klára-győzelem és ezáltal Orbán Viktor újabb négyéves kormányzása. Kijelentette: nem csinál hiúsági kérdést az indulásból.

A Jobbik hétfői elnökségi ülésén döntöttek arról, kit támogat a párt a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. Jakab Péter szombaton éles kritikával illette a Karácsony–Márki-Zay-összefogást.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)