Elnököt választott a növényorvosi kamara

2021.10.04. 16:40
Labant Attila szerint a növényorvosoknak meg kell értetniük az emberekkel, hogy a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszer-biztonságnál.

A megválasztott növényvédelmi szakember a Sonline Somogy megyei hírportálnak adott interjúban elmondta, hogy 2015-ig a Somogy megyei Kormányhivatalnál dolgozott, az utolsó időkben talajvédelmi és agrár-környezetgazdálkodási osztályvezetőként, mígnem 2015-ben a hivatali munka helyett a családi céget választotta.

A növényorvosi kamarával jogi tanulmányai idején került kapcsolatba, államigazgatási gyakorlatával és jogi végzettségével hathatósan tudta a tagok érdekeit képviselni, ezért a kamara somogyi elnökévé választották, majd amikor országos szinten tisztújításra került sor, elnökként személyére esett a választás. 

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara húsz éve jött létre.

A növényorvosok a növények egészségét garantálják, és az élelmiszer-biztonságra is figyelnek, de Labant Attila szerint mindezt óriási társadalmi ellenszélben kell tenniük. 

Nehéz megértetni, hogy mi nem akarunk megmérgezni senkit. Óriási szaktudás van minden növényvédelmi döntés mögött

– mondja.

A következő ciklusban rá váró legnehezebb kihívásként az uniós elvárásnak megfelelően a kemikáliák visszaszorítását említi, illetve azt, hogy sokkal kevesebb vízzel kell gazdálkodni, mert a csapadék nem olyan elosztásban és mennyiségben jön, ahogy megszoktuk, és ehhez a talajművelésnek alkalmazkodnia kell. 

Labant Attila arról is beszélt, hogy a technológiai átállás olyan növényvédelmi problémákat vet fel, amelyekre nincs minden gazdálkodó felkészülve, miközben a klímaváltozás miatt folyamatosan új károsítók jelennek meg. 

Ráadásul a mezőgazdaságot közkeletűen az egyik legfőbb szennyezőnek tartják, ezért óriási társadalmi nyomás van a szakmán. Éppen ezért alapvető feladatának tartja, hogy megértessék az emberekkel, hogy a növényorvosnak a termésbiztonság nem fontosabb az élelmiszer-biztonságnál.