Vádat emeltek „az ördög ügyvédje” ellen, Czeglédy Csabát gyanúsítják

DBZOL20190507013
2021.10.04. 12:02

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség „az ördög ügyvédje” ellen. Az ügyészségi közleményben ugyan nem nevezték meg, de most már biztos, hogy  Czeglédy Csabát vádolták meg azzal, hogy ő áll a blog mögött, ugyanis ezt ő maga is megerősítette. 

Az ügyészség azt írta, hogy „egy ügyvéd foglalkozású férfi, egy többszörösen büntetett társa segítségével különleges személyes adatokat tartalmazó, szexuális tartalmú fénykép-, illetve videófelvételeket hozott nyilvánosságra az interneten, amivel az érintetteknek jelentős érdeksérelmet okozott”. Az „ügyvéd foglalkozású férfi” itt Czeglédyt, a „többszörösen büntetett társa” pedig azt a H. Csabát takarja, akiről Czeglédy korábban elárulta, hogy szoros kapcsolatban állt vele és együtt kezelték a Borkai Zsolt valódi arca nevű Facebook-oldalt.

A vádiratban meg is említik, hogy H. Csaba hozta létre azt az oldalt egy közösségi platformon, „amelynek megnevezését a későbbiekben az ügyvéd foglalkozású vádlott »Az ördög ügyvédje«-re változtatta. Leírták továbbá azt is, hogy H. Csaba hirdetéseket kért a közösségi oldalhoz, amelyeket Czeglédy bankkártyájával fizettek ki. 

Az irat ezután részletezi, hogy a közösségi oldalon azokat a „szexuális tartalmú, kompromittáló felvételeket” akartak széles körben terjeszteni, amelyeket más webhelyeken publikáltak. Ezzel összefüggésben a vádirat azt állítja,

hogy 2019 októberében Czeglédy hozta nyilvánosságra a blogoldalakon a Borkai Zsoltról és köréről készült kompromittáló felvételeket. 

„Az ügyvéd a vád szerint 2019. október 2. és október 9. napja között, az ebből a célból létrehozott webhelyeken, internetes oldalakon naponta közzétett blogbejegyzésekben hozta nyilvánosságra az ügy tárgyát képező kompromittáló fényképeket, videófelvételeket” – áll a vádiratban. A vád szerint ezzel  Czeglédy és társa „9 személy arcképmását, mint különleges személyes adatát, valamint közülük 6 személy nemi életre vonatkozó különleges személyes adatát kezelte jogosulatlanul, amellyel jelentős érdeksérelmet okozott. Cselekményéhez a társa szándékosan segítséget nyújtott”.

Ebből adódóan a vádlottakat 9 rendbeli különleges személyes adattal visszaélés vétségével vádolják.  

A főügyészség a vádiratban indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzéssel a jogász vádlottal szemben pénzbüntetést,

többszörös visszaeső társával szemben pedig felfüggesztett börtönbüntetést szabjon ki – áll az ugyeszseg.hu által közreadott közleményben.

Czeglédy Csaba egyébként korábban már beszélt arról, hogy várhatóan ellene fognak vádat emelni az ügyben

Másfél év alatt gyakorlatilag nem jutottak egyről a kettőre. Valakit azért csak meg kellett gyanúsítani, ha már ennyit nyomoztak benne

– mondta a nyomozásról szeptember elején, majd hozzátette: szerinte az ügyészség 1-2 hónapon belül vádat emel „és akkor majd jó hülyét csinál magából”, mert nem lesz bizonyítékuk. 

Ha a bíróság a tárgyalás mellőzése és a büntetővégzés megküldése mellett dönt, akkor Czeglédyéknek lesz joga, hogy tárgyalás lefolytatását kérjék az ügyben. 

Czeglédy Csaba: koncepciós eljárás zajlik, Lúdas Matyi háromszor veri vissza ezt jövőre 

A DK politikusa szerdán, nem sokkal az ügyészségi közlemény megjelenése után azt írta:

Az égvilágon semmilyen bizonyíték nincsen arra, hogy nekem közöm van a Borkai Zsolt és társai számára kínos felvételek nyilvánosságra hozatalához.

Hozzátette: a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az ügyészség utasítására gyanusította meg, majd a vádemelés is „érdemi bizonyítékok nélkül”, egy „koncepciós eljárás” részeként történt meg.

A politikai érdeket kiszolgáló, hivatalos iratokban is hazudozó ügyben eljáró ügyészek vonatkozásában felmerül a hivatali visszaélés bűncselekményi gyanúja, amiért jövő tavaszt követően felelni fognak

– fogalmazott Czeglédy, aki azt is hozzátette, hogy miközben Borkaiék telekügylete miatt nem nyomoznak a hatóságok, azzal szemben az Ördög ügyvédjét úgy keresik, mintha terrorista lenne,

A DK politikusa azzal zárta írását, hogy Polt Péter főügyészt is felelősségre fogják vonni egy jövő évi kormányváltás esetén.

Háromszor veri mindezt Lúdas Matyi vissza.

– írta, hozzátéve: addig is köszöni az ügyészségnek, hogy növelik a népszerűségét. 

(Borítókép: Czeglédy Csab2019. május 7-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)