Jön a front, délután már eshet

2021.10.05. 07:23

A nap első felében túlnyomórészt derült, száraz időnk lesz, majd délután nyugat felől érkeznek a felhők a Dunántúlon. Ekkortól már eső, zápor, néhol zivatar előfordulhat − derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat keddi előrejelzéséből.

A déli, délkeleti szél nagy területen lesz élénk, megközelítőleg a Győr–Szeged tengely szélesebb sávjában erős széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 22 és 28 fok között várható.

Várható hőmérséklet kedden
Várható hőmérséklet kedden
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

A déli órákig túlnyomóan derült, napos idő várható, azonban délután nyugat felől a Dunántúlon már egyre több felhő képződik, amely estétől meg is vastagszik. Ezeken a területeken este eső, zápor, néhol zivatar is előfordulhat. Késő este általában 12 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésében egyes szintű, azaz citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki zivatarok kialakulása miatt. A figyelmeztetés négy nyugati megyét érint:

  • Győr-Moson-Sopron megye,
  • Somogy megye,
  • Vas megye és
  • Zala megye.
Figyelmeztető előrejelzés kedd éjfélig
Figyelmeztető előrejelzés kedd éjfélig
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép előrejelzése szerint szerdára hullámzó frontrendszer éri el térségünket. Borongósabb, hűvösebb idő jön, sokfelé lehet esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. Az ország nagy részén a délkeleti, nyugaton az északi–északnyugati szelet kísérhetik élénk, néhol erős lökések. Jelentősen visszaesik a hőmérséklet, délután 13–22 fok lehet, a keleti tájakon számíthatunk magasabb csúcsértékekre.

Csütörtökön többfelé készülhetünk kiadós esőre, északkeleten maradhat szárazabb az idő. Elsősorban a Dunántúlon és északkeleten támadhat fel a szél. Délután 11–19 fok valószínű, északkeleten várhatók a magasabb maximumok.

Pénteken folytatódik a borongós idő, többfelé eshet is. A helyenként szeles időben 10–17 fokot mérhetünk. Szombaton északon már időnként kisüthet a nap, a déli tájakon viszont még borongósabb idő valószínű, kisebb esővel. Élénk északkeleti szélre, 10–16 fokos maximumokra van kilátás.