Jakab Péter a Karácsony–Márki-Zay-megegyezésről: Itt kell hogy bekapcsoljon a vészvillogó

BP-7451
2021.10.05. 11:50

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatójukon közölték, hogy politikai szövetségben, két egyenrangú félként indulnának az előválasztás második fordulójában. Az Országos Előválasztási Bizottságnál azt szeretnék elérni, hogy egymás mellett szerepeljen a nevük a szavazólapon.

Abban is megállapodtak, hogy kormányváltás esetén az egyikük miniszterelnök, a másikuk miniszterelnök-helyettes lesz, a két szereplő között egyetértési jogot tartanak fenn, tehát mindenben közösen fognak dönteni. Arról viszont még nem született egyezség, hogy az egyenrangú partnerségben ki lenne a kormányfő.

Dobrev Klára, az első forduló győztese kicsit zavarosnak nevezte a javaslatot, és Magyar György, az előválasztás lebonyolításában részt vevő Civil Választási Bizottság elnöke sem feltétlenül tartja lehetségesnek a páros indulást.

Jakab Péter a Facebookon kommentálta Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter javaslatát. Az első fordulóban negyedik helyen kieső politikus leszögezte, azért szervezték meg az előválasztást, hogy a nép döntsön Orbán Viktor kihívójáról, a többiek ezt vegyék tudomásul, és lépjenek egyet hátra.

Én is ezt tettem, amikor azt mondták a választók, nem juttatnak tovább az előválasztás második fordulójába. Nem kértem, hogy írjuk át a szabályt, hogy még a negyedik is továbbmehessen. Legyőztem az egómat a nemzetért

– írja Jakab Péter, aki szerint a két miniszterelnök-jelölt most nem egy harmadikkal, hanem saját magukkal szemben állnak vesztésre:

Ők úgy döntöttek, a célegyenesben írjuk át a szabályokat: hadd indulhassanak ők párban, mert mindketten nagyon szeretnének miniszterelnökök lenni. Ígérik, ha ők győznek, majd ketten eldöntik, ki legyen Orbán kihívója, mert ők ketten mindenről együtt fognak dönteni. Azt hiszem, itt kell hogy bekapcsoljon a vészvillogó.

A Jobbik elnöke hangsúlyozza, hogy az összefogás nem két ember, hanem hat párt és a mögöttük álló szavazók közös kormányzását jelenti, az előválasztás pedig azt, hogy a választók döntenek, ki legyen az az egy, aki kihívhatja Orbán Viktort. Közölte:

Így indultunk neki, és így is fogjuk az előválasztást végigvinni. A választók akaratától nem félni kell, hanem elfogadni. A szabályokat nem átírni kell, hanem betartani.

Az előválasztás második fordulója október 10-én, vasárnap indul.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)