Sztrájkbizottságot alakítanak a pedagógusok, ezt kérik a kormánytól

D NOE20180703010
2021.10.05. 11:05
Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott kedden délelőtt a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ). Az eseményen bejelentették, hogy közös sztrájkbizottságot alakítanak az oktatás problémáinak megoldása érdekében. A sztrájktárgyalásokat már tavaly márciusban megkezdték, de a pandémia miatt haladékot adtak a kormánynak. A szakszervezetek most ismét lépnek, elsősorban béremelést és tehercsökkentést követelnek.

„2018 óta kongatjuk a vészharangot, hogy ha a pedagógushiány, a rendkívül alacsony bérek és a rendkívül magas munkateher nem változik, akkor nem lesz, aki tanítsa a gyerekeinket. Eddig érdemi változás nem történt, még annak ellenére sem, hogy 2020 márciusában sztrájktárgyalásokba kezdtünk” – mondta a rendkívüli sajtótájékoztatón Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke.

Kiemelte, hogy tavaly márciusban a koronavírus-járvány elvitte a fókuszt, ezért a tárgyalásokat felfüggesztették, de most elérkezett az idő, hogy újra lépjenek. Ehhez egyesítették a PSZ és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) sztrájkbizottságát, mert közösen több esélyük van.

Az ügy fontos és halaszthatatlan, muszáj valami eredményt kicsikarni a kormányból. Az oktatás valamennyi dolgozója mérhetetlenül fáradt, kiégett

– hangsúlyozta Szabó Zsuzsa.

A PDSZ részéről Nagy Erzsébet országos választmányi tag kiemelte azt a már sokat emlegetett problémát, miszerint a pedagógusok bérét a mai napig a 2014-es minimálbér szerint számítják. Rámutatott, hogy bár a kormány a múlt héten beígért valamiféle béremelést, annak pontos részletei még nem ismertek.

Sürgős tárgyalási folyamatot kezdeményezünk, méghozzá sztrájkbizottságban, mert így a kormány nem tud kitérni, ebben az esetben köteles egyeztetni. Célunk, hogy a béremelés konkrét és látható legyen

– emelte ki Nagy Erzsébet.

A sajtótájékoztatón a négy sztrájkkövetelést is ismertették.

  1. A pedagógus-illetményalap vetítési alapja 2021. szeptember 1-jétől a minimálbér összege legyen.
  2. Az oktatási ágazatban nem pedagógus-munkakörben foglalkoztatott munkavállalók garantált illetménye a költségvetési törvényben meghatározott közalkalmazotti fizetési osztályok első fokozatának összege, a fizetési fokozatokhoz tartozó legkisebb szorzószámok megtartásával 2021. szeptember 1-jétől emelkedjen a következők szerint: A1-nél a minimálbérre, B1-nél a garantált bérminimumra, F1-nél a garantált bérminimum 130 százalékára.
  3. A pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak neveléssel és oktatással töltött munkaideje 2021. szeptember 1-jétől legfeljebb 22 óra legyen.
  4. A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek jelenleg heti 40 órában látják el a feladatokat. Munkaterheik csökkentése érdekében heti 35 órán át legyenek csak beoszthatók, és a pedagógusokhoz hasonlóan heti 5 órát regenerációval, felkészüléssel tölthessenek.

A követelésekről Orbán Viktor miniszterelnököt levélben tájékoztatják. A dokumentumot a PSZ és a PDSZ képviselői is aláírták.

A múlt heti Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: egyetért azzal, hogy alacsonyak a pedagógusbérek, a hosszú távú versenyképességhez emelni kell azokat.

(Borítókép:  Szabó Zsuzsa elnök (k), valamint Gosztonyi Gábor (b) és Totyik Tamás alelnökök (j), a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) sajtótájékoztatóján, a szakszervezet székházában 2018. július 3-án.  Fotó: Bruzák Noémi / MTI)