Jakab Péter: Ne rángassuk a kormányt!

2021.10.06. 17:53

Az előválasztás legfőbb előnye, hogy az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek végre az ország jövőjéről beszélhetnek − mondta Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Az előválasztás első fordulójában alulmaradt miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán megosztott videójában arról is beszélt, mit gondol a mai sajtótájékoztatókról, amelyek közül az egyiket a Párbeszéd, az MSZP és az LMP támogatásával induló Karácsony Gergely, míg a másikat a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje, Márki-Zay Péter tartotta.

Csalódott vagyok, mert ma két sajtótájékoztató is volt, amit egy-egy miniszterelnök-jelölt tartott, de egyik sem az ország jövőjéről beszélt

− fogalmazott a Jobbik elnöke, aki szerint nem arról kellene szólnia a vitának, hogy ki lép vissza a másik javára. Az előválasztás második fordulójának nem erről kell szólnia, hanem az ország jövőjéről – közölte.

Meg kell érteni, hogy itt senkinek nem kell félrerántani a kormányt, az ellenzéki összefogás arról szól, hogy mindenkinek egy irányba kell kormányoznia − emelte ki Jakab Péter. Hozzátette: közös program mentén kell irányítani Magyarországot, amelyet nem Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely vagy Dobrev Klára alkot meg, hanem a hat ellenzéki párt közösen.

Az ellenzéki előválasztás első fordulója után három miniszterelnök-jelölt jutott tovább a második fordulóba. Az eredmények ismeretében Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter bejelentette, hogy összefognak a következő fordulóban, mert úgy látják, hogy az eddig a legtöbb szavazatot magáénak tudó Dobrev Klárának, a DK jelöltjének nincs esélye jövőre leváltani Orbán Viktort. Arról meg tudtak állapodni, hogy egyikük miniszterelnök-jelöltként, másikuk miniszterelnökhelyettes-jelöltként folytatja a versengést az előválasztáson, ám egyelőre egyikük sem mutat készséget arra, hogy visszalépjen a másik javára. Ezt szerdai sajtótájékoztatójukon mindkét politikus megerősítette.

Az előválasztás első fordulója után nem kis feszültséget okozott, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együttműködésük érdekében kezdeményezte az előválasztási szabályok módosítását, mivel azt szerették volna, ha nevük egymás mellett szerepel a szavazólapokon a második fordulóban. Az Országos Előválasztási Bizottság a kezdeményezést visszautasította, és vasárnapig adott időt a két jelöltnek, hogy megállapodjanak arról, hogy egyikük visszalép-e a másik javára.