Szél Bernadett szerint Kásler Miklós nem tudja, hogy hány pályakezdő pedagógus van

2021.10.06. 13:41

„Megkérdeztem Káslerékat, hány végzett pedagógus lépett pályára tavaly és idén” – írja Szél Bernadett egy Facebook-posztban.

A válasz: nincsenek ilyen adataik(!). Sőt: nem kötelesek azokat előállítani. Kásler Miklós közoktatásért felelős miniszter nem tudja, hány pályakezdő pedagógus van - és nem is érdekli.

A független országgyűlési képviselő szerint van ennél sokkal kézenfekvőbb magyarázat: ismerik az adatokat, csak nem árulják el. Szél Bernadett azért is ezt tartja valószínűbbnek, mert 2019-ben még megkapta az erre vonatkozó számokat.

Akkor az látszott, hogy a pedagógushallgatók feléből se lesz tanár, és ez a szám évről évre 5-6 ezer körül alakul – ami aztán az első években tovább csökken, amint megtapasztalják a pályakezdők, hogy a nettó 150 ezer körüli fizetésükből még egy albérletet sem tudnak fenntartani.

A képviselő úgy gondolja, hogy az adatok egyre rosszabb képet mutatnak a hazai közoktatásról, ezért sem kaphatta meg azokat. Posztja végén azt is hozzátette, hogy 12 ezer tanár hiányzik már a rendszerből.