Nagy nevek, akik még nagyobbat buktak az előválasztáson

kombó
2021.10.06. 08:30
Az előválasztás első fordulójában Jakab Péter kiesése okozott némi meglepetést, de az egyéni választókerületekben több, országosan ismert vagy rutinos, országgyűlési képviselői tapasztalattal is rendelkező induló veszített, így 2022-ben már csak bejutó listás hely segítségével nyerhetnek parlamenti mandátumot. Nézzük a listát!

Az előválasztás első fordulója szeptember 28-án zárult. Maratoni szavazatszámlálást követően derült ki, hogy kik alkotják azt a 106 fős jelölti mezőnyt, akik 2022-ben a hatpárti ellenzék támogatásával szállnak szembe a kormánypárt indulóival.

Budapest nem kegyelmezett

Budapest 2-es számú választókerületében Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes, a DK egyik alelnöke súlyos vereséget szenvedett a momentumos Orosz Annától, Újbuda alpolgármesterétől.

  1. Orosz Anna (Momentum, MSZP, Párbeszéd, Mindenki Magyarországa Mozgalom): 68,96 százalék
  2. Gy. Németh Erzsébet (DK, Liberálisok, Jobbik, LMP): 31,04 százalék

Gy. Németh Erzsébet a 2018-as országgyűlési választásokon 40,53 százalékot szerezve közel volt a győzelemhez, a kormánypárti Simicskó István 42,16 százalékkal zárt az első helyen.

Budapest 3-as számú választókerületében ennél szorosabb versenyben veszített Komáromi Zoltán, a DK egészségpolitikusa. Fürjes Balázs ellenfele a Momentum elnökségi tagja és kampányfőnöke, Hajnal Miklós lesz. Ebben a választókerületben gyakorlatilag biztosra vehető a nyilvános vita a felek között.

  1. Hajnal Miklós (Momentum, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Új Kezdet): 45,98 százalék
  2. Komáromi Zoltán (DK, LMP, Liberálisok): 41,04 százalék
  3. Visi Piroska (Új Világ Néppárt, MMM): 12,99 százalék

Kálmán Olga rutinos politikusnak nem nevezhető, de televíziós múltja miatt a DK egyik legismertebb arca. Ahogy 2019-ben az önkormányzati megmérettetés előtt, úgy most sem jött be neki az előválasztás, Budapest 4-es számú választókerületében a párbeszédes Tordai Bence lesz a közös ellenzék jelöltje.

  1. Tordai Bence (Párbeszéd, MSZP, LMP, Momentum, MMM): 67,04 százalék
  2. Kálmán Olga (DK, Jobbik, MMM, Liberálisok): 32,96 százalék

Demeter Márta az MSZP után csatlakozott az LMP-hez, ahol a társelnöki pozíciót is betöltötte, mandátumot 2018-ban listáról szerzett, 2022-ben is csak erre maradt esélye, Budapest 6-ban Jámbor András lett a befutó.

  1. Jámbor András (Szikra Mozgalom, Párbeszéd, MSZP): 41,60 százalék
  2. Csordás Anett (C8, Momentum, ÚVNP, MMM): 25,47 százalék
  3. Manhalter Dániel (DK, Liberálisok): 23,59 százalék
  4. Demeter Márta (Jobbik, ÚK): 9,35 százalék

Régi motorosok csaptak össze a győzelemért Budapest 9-es számú választókerületében, a DK-s Arató Gergely már 2004-ben államtitkár volt. Burány Sándor 1994-től országgyűlési képviselő, később foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

  1. Arató Gergely (DK, Jobbik, Liberálisok, MMM): 43,56 százalék
  2. Burány Sándor (Párbeszéd, MSZP, LMP): 35,20 százalék
  3. Paróczai Anikó (Momentum, ÚVNP): 21,24 százalék

Burány Sándor 2018-ban 40,78 százalékot kapva elvitte a választókerület parlamenti mandátumát, a kormánypárti György István kevesebb mint ezer szavazattal zárt mögötte.

Az egyéni választókerületek egyik legnagyobb meglepetését Budapest 18. hozta, rendkívül szoros végeredmény született, a momentumos Tóth Endre legyőzte a több mint húszéves politikai múlttal bíró Molnár Gyulát, aki az MSZP elnöke is volt, de kívülről nehezen követhető politikai folyamat végén a DK támogatásával indult.

  1. Tóth Endre (Momentum, Jobbik, MMM, ÚVNP): 50,32 százalék
  2. Molnár Gyula (DK, Liberálisok): 49,68 százalék

A 106-ból a szűk különbség miatt három választókerületben számolják újra a szavazatokat, ezek közül az egyik Budapest 18., Molnár Gyula reménykedhet a fordulatban. A 2018-ban még szocialista színekben induló Molnár akkor a kormánypárti Németh Zsoltot is legyőzte.

Pálinkás Józsefnek egyéniben sem sikerült

Baranya 2. is nagy küzdelmet hozott, Szakács László évtizedes rutinnal rendelkező szocialista, mégis a DK jelöltjeként, az MSZP támogatása nélkül előzte Keresztes László Lórántot, az LMP frakcióvezetőjét, extárselnökét.

  1. Szakács László (DK, Jobbik): 51,31 százalék
  2. Keresztes László Lóránt (LMP, MSZP, Párbeszéd, ÚK, ÚVNP): 48,69 százalék

Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke Új Világ Néppárt néven alapított pártot, és rajthoz állt az előválasztáson a miniszterelnök-jelölti mezőny mellett Hajdú-Bihar 1-es számú választókerületében is. Pálinkás nem tudta összegyűjteni a húszezer aláírást, kormányfőaspiránsként már az első forduló előtt kiesett, és végül egyéniben sem indulhat 2022-ben.

  1. Varga Zoltán (DK, Liberálisok): 44,61 százalék
  2. Pálinkás József (ÚVNP, Jobbik): 26,93 százalék
  3. Szabó Bence (Momentum, LMP): 25,66 százalék
  4. Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum Debrecen): 2,80 százalék

Az MSZP országgyűlési képviselője, Bangóné Borbély Ildikó Hajdú-Bihar 5-ös számú választókerületében volt a párt jelöltje. Az előválasztáson részt vevők, ha szűken is, de Kiss Lászlónak szavaztak bizalmat.

  1. Kiss László (Momentum, Jobbik, LMP, ÚK, ÚVNP, MMM): 54,49 százalék
  2. Bangóné Borbély Ildikó (MSZP, Párbeszéd, DK): 45,51 százalék

Komárom-Esztergom megye 1-es számú választókerületében szintén egy tapasztalt szocialista, Gurmai Zita korábbi európai parlamenti, jelenleg országgyűlési képviselő vérzett el Konczer Erik ellen.

  1. Konczer Erik (DK, Jobbik, Liberálisok): 66,64 százalék
  2. Gurmai Zita (MSZP, Párbeszéd, LMP, Momentum, ÚK): 33,36 százalék

Volt miniszterelnök-jelölt is veszített

Az LMP-s Ungár Péter, aki önmagát úgy jellemezte a Partizán vitáján, hogy „egy gyüttment vagyok egy érdekes családból, a magánéletem sem a legszokványosabb, még zsidó is vagyok”, választott politikai otthonában, Szombathelyen alulmaradt a DK-s Czeglédy Csabával szemben.

  1. Czeglédy Csaba (DK): 50,43 százalék
  2. Ungár Péter (LMP, Jobbik, MSZP, Párbeszéd, Momentum, ÚK): 48,12 százalék
  3. Koczka Tibor (ÚVNP): 1,45 százalék

Veszprém 1.-ben egy korábbi miniszterelnök-jelölt egyéni választókerületi reményeit törték össze a szavazók, a szocialista Mesterházy Attila megszorítani sem tudta a DK-s Csonka Balázst.

  1. Csonka Balázs (DK, Jobbik, LMP, Liberálisok, MMM): 66,95 százalék
  2. Mesterházy Attila (MSZP, Párbeszéd): 33,05 százalék

Ráadásul Fekete-Győr András, a Momentum elnöke leszögezte, abszolút no-go, hogy Mesterházy Attila szerepeljen a közös ellenzéki listán.

Az előválasztás második fordulója október 10-én kezdődik, ide Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott be, bár utóbbi kettő közül még mindig elképzelhető, hogy valamelyik visszalép a másik javára.

(Borítókép: Ungár Péter, Mesterházy Attila, Kálmán Olga és Molnár Gyula. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI, Balogh Zoltán / MTI, Bruzák Noémi / MTI, Kovács Tamás / MTI)