Döntött a Momentum: Márki-Zay Pétert támogatják

image 6483441
2021.10.07. 14:32
Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és Orosz Anna, a Momentum alelnöke csütörtökön a Kossuth tér sarkán tartott rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártjuk Márki-Zay Pétert támogatja a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában.

Fekete-Győr András a csütörtöki sajtótájékoztatón kijelentette, két céljuk volt: megújítani és megtisztítani a magyar ellenzéket és felállítani azt a kormányzóképes csapatot, amellyel legyőzhető és leváltható Orbán Viktor.

Sajnálják, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogása nem jött létre, utóbbit tartják azonban a legesélyesebb jelöltnek, és vele képzelik el, hogy létrehozható a megújulás szövetsége.

Fekete-Győr András elmondta, a Momentum elnöksége egyhangúlag támogatta, hogy Márki-Zay Pétert segítsék az előválasztás második fordulójában. 

Orosz Anna arra kérte a Jobbikot, hogy hozzanak világos döntést, kit támogatnak a második fordulóban. Azt várják, hogy változtassanak tartózkodó magatartásukon, Fekete-Győr András szerint a jobbikosok is Márki-Zay Pétert támogatnák.

A Momentum arra buzdítja saját választóit, hogy menjenek el szavazni a második fordulóban.

Márki-Zay Péter elmondta: végtelenül hálás, sokat jelent számára a Momentum támogatása. Biztos magában, és érzi azt az erőt, hogy az ő szerepvállalásával valóban meg tudják győzni a bizonytalanokat is. Meggyőződése csak megerősödött a kutatások hatására, vagyis hogy ő győzhet a második fordulóban, és ő győzheti le Orbán Viktort.

Márki-Zay Péter szerint reális lehetősége van az ellenzéknek a választási győzelemre 2022-ben. Fontosnak nevezte az ellenzék megtisztulását és megújulását, a Momentumot kulcsszereplőnek tartja.

A szövetségbe tárt karokkal várják Karácsony Gergelyt és támogatóit, illetve a Demokratikus Koalíció szavazóit is. Dobrev Klárát kiváló jelöltnek tartja, de a hódmezővásárhelyi polgármester szerint a DK jelöltjének van a legkevesebb az esélye legyőzni Orbán Viktort.

Márki-Zay Péter mindenkit arra kér, hogy józan és okos döntést hozzon, és vegyen részt az előválasztás második fordulójában.

Azt is mondta, hogy rá „még a Fidesz-szavazók is jó szívvel fognak szavazni”.

Az Index kérdésére Fekete-Győr András elmondta, bár Dobrev Klárával van a legkisebb esély arra, hogy nyerjen az ellenzék 2022-ben, de támogatni fogják, ha a második fordulóban ő kapja a legtöbb szavazatot. Márki-Zay Péter is leszögezte, hogy ha Dobrev Klára nyeri az előválasztás második fordulóját, támogatni fogja a továbbiakban.

Azt is elmondta: vállalja a szombati miniszterelnök-jelölti vitát, és reméli, hogy a többi jelölt is elfogadja Gulyás Márton és a Partizán meghívását.

Márki-Zay Péter kérdésre elmondta, korábbi álláspontja nem változott arról, hogy melyik frakcióba ülne be, ha egyéni jelöltként nyerne a 2022-es országgyűlési választáson. Előzőleg az Új Világ Néppártot, illetve a Párbeszédet nevezte meg befogadó frakciónak.

Együtt, végül külön, a Momentum állást foglalt 

A miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóját meggyőzően nyerte meg Dobrev Klára. Eleinte úgy tűnt, hogy a második Karácsony Gergely és a harmadik Márki-Zay Péter együtt vág neki a második fordulónak, azonban többszöri egyeztetéseiknek az lett a vége, hogy mégis külön indulnak.

Azt az Országos Előválasztási Bizottság elvetette, hogy a második forduló szavazólapján egymást mellett szerepeljen a nevük, a visszalépés ügyében pedig nem sikerült megegyezniük. Ez jórészt annak köszönhető, hogy a napokban a Medián és a Závecz is azt hozta ki: Márki-Zay Péter előzi Karácsony Gergelyt. A Publicus és a Republikon pedig azt mérte, hogy utóbbinak van a legnagyobb esélye Orbán Viktor ellen.

A hétvégén a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulóján negyedik helyen végző Jakab Péter kérdőre vonta Karácsony Gergelyt és Márki-Zay Pétert, akik egyértelműen Dobrev Klára győzelme ellen próbáltak összefogni. „Srácok! Mi lenne, ha nem legyőzni akarnánk egymást, hanem kiegészíteni?” – tette fel a kérdést a Jobbik elnöke.

Erre reagált aztán az előválasztáson utolsó helyen végzett Fekete-Győr András, aki amellett érvelt, hogy ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter szövetséget köt, az még nem csökkenti a kormányváltás esélyét.

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter is nyertek már választást a Fidesszel szemben. Karácsony azzal, hogy nem a gyűlöletre és a megosztásra építette a politikáját, képes arra, hogy nagyon sok olyan, középen álló szavazót megszólítson, aki tart attól, hogy 2022 után is folytatódna a polgárháborús közhangulat. A keresztény-konzervatív Márki-Zay jelölése pedig sok kiábrándult jobboldalit biztosítana arról, hogy a Fidesz áljobboldalisága helyett végre a jobboldali értékek valódi képviseletet kapnak a jövő kormánykoalíciójában. Ha pedig egymás mellett állnak, mindkét szavazói réteggel bővülhet az ellenzéki együttműködés

– fejtette ki a Momentum elnöke. Azt is hozzátette: „a Jobbik szavazói most elképedve nézik”, hogy a DK és a Jobbik fél éve született barátsága abban csúcsosodik ki, hogy Jakab Péter éppen győzelemhez próbálja segíteni Dobrev Klárát.

Fekete-Győr András bejegyzése alapján vélelmezhető volt, hogy a Momentum elnöke inkább Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter összefogását támogatná a második fordulóban, nem pedig Dobrev Klárát. Ezután már arról szóltak a hírek Fekete-Győr András esetében, hogy bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen.

A megbízatásom tavaly nyáron kezdődött és jövő nyárig tart. Azzal bíztak meg a tagtársaim, hogy 2022-ben vezessem az Országgyűlésbe, majd kormányra a Momentumot. A tagságot képviselő küldöttek tudják legjobban eldönteni azt, hogy velem szeretnék-e befejezni ezt a ciklust, vagy valaki mással

– közölte a Momentum elnöke közösségi oldalán. A bizalmi szavazásra még a héten sor kerül.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)