Megjelent a kormányrendelet, nő a nyugdíjak összege

2021.10.07. 08:28

A nyugdíjprémiumról és a nyugdíjak összegének emelkedéséről jelent meg egy-egy rendelet a Magyar Közlönyben szerda este. 

A nyugdíjprémiumról szóló rendeletben leszögezték, hogy

  • a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi törvény (a továbbiakban: Tny) alapján 2021-ben egyszeri alkalommal nyugdíjprémiumot kell fizetni;
  • ha a jogosult több nyugdíjprémiumra jogosító nyugellátásban vagy a Tny. 6. § (4) bekezdése alapján azzal egy tekintet alá eső ellátásban is részesül, a nyugdíjprémiumot ezen ellátások együttes összege után kell kiszámítani;
  • ha a nyugdíjprémiumra jogosult személy 2021 novemberében meghal, a nyugdíjprémium a nyugellátásokra vonatkozó szabályok szerint kérelemre vehető fel.

Mindeközben egy másik kormányrendeletben azt írták, hogy az év elejétől járó nyugdíjakat és az összes szociális ellátást visszamenőlegesen emelni kell 1,2 százalékkal.

Mindezt a kormány egy korábbi rendelkezése teszi kötelezővé, ami kimondta, hogy 2021. januártól kezdve visszamenőleges hatállyal nőhet a nyugdíjak összege, ha az infláció a vártnál magasabb lesz. Januárban egyébként 3 százalékkal, június pedig 0,6 százalékkal már emelték a nyugdíjakat ezzel összefüggésben. 

A mostani rendelet jegyében novembertől kezdve már az új, 1,2 százalékkal megnövelt összeget kell átutalni a kedvezményezetteknek,

és ezzel együtt folyósítani kell a január és október közti hónapokra járó emelés összegét is.

Varga Mihály pénzügyminiszter már júliusban is beszélt arról, hogy novembertől kezdve nyugdíjemelés jöhet a magas infláció miatt.

A Privátbankár szerint az 1,2 százalékos emelés „bőkezűnek” mondható, mivel a korábbi törvényi előírások alapján 0,7 százalékos novemberi kiegészítő emelésre lehetett volna számítani. A nagyvonalúság azzal magyarázható, hogy a nyugdíj-kiegészítés mértékét az augusztus havi adatok határozzák meg, de minden elemzői várakozás egy őszi árrobbanást vetít előre, amit az augusztusi adatok értelemszerűen nem tartalmazhatnak.

A kormány ezt az árrobbanást vehette figyelembe, és így jöhetett ki az 1,2 százalékos emelés, amellyel éves iszonylatban 4,8 százalékos inflációs rátáig egészítette most ki a kormány a nyugdíjakat, ami megfelel a fogyasztói árindex mértékére vonatkozó prognózisoknak.