Závecz–IDEA: Dobrev Klára tudná legyőzni Orbán Viktort

BP-4157
2021.10.07. 08:43

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Závecz Research október 3–4. között telefonos, 1066 fős közvélemény-kutatást végzett az előválasztás második fordulójában állva maradt miniszterelnök-jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végezte el az ellenzéki szavazókra (ezen belül is azokra, akik az összefogás hat pártja közül valamelyiket támogatják), valamint az aktív, a parlamenti választásokon részt venni kívánó bizonytalan és tiltakozó szavazókra vonatkozóan.

Dobrev Klárának lennének a legjobb esélyei

Az összes ellenzéki szavazó, valamint az aktív bizonytalanok és tiltakozók közös csoportjának egyharmada szerint Dobrev Klára lenne a leginkább képes Orbán Viktor legyőzésére. A DK miniszterelnök-jelöltjét 7 százalékponttal követi Karácsony Gergely. Márki-Zay Péter 24 százalékon áll ebben az összevetésben.

Az aktív bizonytalanok és tiltakozók között Márki-Zay Péter van az élen (26 százalék), Dobrev Klára a második (23 százalék), Karácsony Gergely a harmadik (13 százalék). A relatív többség, 38 százalék viszont nem tudja vagy nem akarja megmondani, hogy a három aspiráns közül ki tudná legyőzni Orbán Viktort.

Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni

Az ellenzéki szavazók, valamint a választáson részt venni kívánó ismeretlen preferenciájúak 46 százaléka úgy gondolja, hogy a három jelölt közül Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni. Márki-Zay Péter 22 százalékkal a második, Karácsony Gergely csak a harmadik, 17 százalékkal.

Az aktív bizonytalanok és válaszmegtagadók 38 százaléka szerint Dobrev Klára tudna a legjobban kormányozni, 21 százalékuk Márki-Zay Pétert nevezte meg, Karácsony Gergely jelentősen lemaradva a harmadik, 9 százalékkal. Az aktív bizonytalanok és válaszmegtagadók közel egyharmada nem tud erre a kérdésre válaszolni.

Kutatások sora

Tegnap a Medián és a Závecz Research kutatása is azt mutatta, hogy Márki-Zay Péter áll a legjobban a három ellenzéki aspiráns közül, a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje ezekre hivatkozva közölte, hogy szerinte nem neki kell visszalépnie, hanem Karácsony Gergelynek. Budapest főpolgármestere ezután leszögezte, hogy ő versenyben marad. A Republikon Intézet kutatása viszont arról szólt, hogy Karácsony Gergely legyőzné Dobrev Klárát, Márki-Zay Péter nem. A Publicus Intézet adatai alapján is a főpolgármesternek vannak a legjobb esélyei.

A két fél szerda esti tárgyalása nem hozott megállapodást, és jelen pillanatban úgy néz ki, hogy külön indulnak, tehát Dobrev Klárára, Karácsony Gergelyre és Márki-Zay Péterre is lehet szavazni az előválasztás vasárnap induló második fordulójában.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)