Gulyás Gergely elnézést kért Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől

2021.10.08. 17:57

Még a múlt szerdai Kormányinfón beszélt az ellenzéki előválasztásról Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol az ATV kérdésére azt mondta: a kormány Karácsony Gergely budapesti főpolgármester győzelmére számít a miniszterelnök-jelöltek versenyében. 

Az ATV egy hét elteltével újra megkereste a minisztert, és Karácsony Gergely mai visszalépéséről kérdezte Gulyás Gergelyt.

A Miniszterelnökségi Sajtóiroda válaszában azt írta: 

Gulyás Gergely töredelmesen elnézést kér Karácsony Gergelytől és Gyurcsány Ferenctől. A főpolgármestertől azért, mert olyan szerepben tüntette fel, amelyet Gyurcsány Ferenc nem neki szánt. Gyurcsány Ferenctől pedig azért, mert szellemesebb forgatókönyvíró, mint gondolta.

A Miniszterelnökség arra is reagált, ki a favorit, miután kiderült, hogy a főpolgármester visszalépése után már csak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester maradtak versenyben az ellenzéki előválasztáson:

A párt és parlamenti támogatottság nélküli Márki-Zay sokkal alkalmasabb Gyurcsány Ferenc bábszínházában főszereplőnek, mint a főpolgármester.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az előválasztás második fordulójába továbbjutó két miniszterelnök-jelölt, Karácsony Gergely főpolgármester és Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere péntek délelőttre hirdetett sajtótájékoztatót, ahol a Párbeszéd társelnöke bejelentette: 

némi mérlegelés után jó szívvel befejezi miniszterelnök-jelölti kampányát, az őt támogatókat pedig arra kéri, hogy az előválasztás második fordulójában márki-zay péterre szavazzanak. 

Márki-Zay Péter a sajtótájékoztatón kijelentette: a főpolgármester „államférfiúi döntést hozott meg”, amiért nagy tisztelettel adózik neki.

Az ellenzéki pátok közül a Momentum csütörtökön jelentette be, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogatják

A DK bocsánatkérésre szólította fel Márki-Zay Pétert, mert azt állította, hogy „aki Dobrev Klárára szavaz, az Orbán Viktorra szavaz”. Az ellenzéki párt szerint a hódmezővásárhelyi polgármester ezzel több mint 214 ezer olyan embert sértett meg, aki az első fordulóban Dobrev Klárára szavazott.

Az eddig Karácsony Gergelyt támogató LMP közölte: egyik miniszterelnök-jelöltet sem tudják támogatni a második fordulóban.

Orbán Viktor miniszterelnök a két polgármester bejelentését követő percekben reagált a közösségi oldalán. Egy fotót osztott meg Karácsony Gergelyről, amelyen Budapest főpolgármestere még azt hirdette, hogy legyőzi a miniszterelnököt. A képet áthúzva, „elmarad” felirattal posztolta a kormányfő, röviden pedig annyit írt hozzá: „Pech.”

A visszalépésről Török Gábor politológus, elemző véleménycikkét itt olvashatják el.