Feszültség az MSZP-ben, kit támogassanak, ha Karácsony Gergely visszalép?

2021.10.08. 10:23

Az ellenzéki előválasztás második fordulójába Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter jutott. A két polgármester hétfőn Hódmezővásárhelyen jelentette be, hogy szövetséget kötött, közösen indulnának a második körben.

Azt kérték az Országos Előválasztási Bizottságtól, hogy nevük egymás mellett szerepelhessen a szavazólapon, ezt viszont elutasították, így mégis dönteni kellett volna valamelyikük visszalépéséről.

Márki-Zay Péter többször közölte, hogy ő kész az utolsó pillanatban félrerántani a kormányt, és beállni Karácsony Gergely mögé, ám a Medián és a Závecz Research kutatásai alapján – amelyek a hódmezővásárhelyi polgármesternek nagyobb esélyt adtak – már arról beszélt, hogy nem neki kellene visszalépnie.

Karácsony Gergely ezután rendkívüli sajtótájékoztatón leszögezte, hogy ő nem lép vissza. A két fél szerda esti egyeztetése nem hozott eredményt, és jelen állás szerint külön indulnak a vasárnap kezdődő második fordulóban.

Márki-Zay Péter az egyezkedés hátteréről az Indexnek elmondta, hogy Karácsony Gergely kész helyzet elé állította,

azzal is érvelt, hogy korábban én magam mondtam, hajlandó vagyok félrerántani a kormányt. Visszaélt ezzel a kijelentésemmel, mert ez nem egy zsarolásra alkalmas mondat volt, mindig a tényektől függött a helyzet, de a cél nem változott.

Az újabb fordulat csütörtökön érkezett, Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, és Orosz Anna alelnök bejelentették, hogy a Momentum Márki-Zay Pétert támogatja a második fordulóban. Ezután egybehangzó sajtóértesülések szerint Karácsony Gergely tárgyalt az őt támogató pártok vezetőivel, és vélhetően arra jutott, hogy visszalép.

Az ATV később arról is beszámolt, hogy információik szerint Karácsony Gergely visszalépésének egyik feltétele az lehet, hogy választási győzelem eseten megfelezik a miniszterelnöki-ciklust Márki-Zay Péterrel, vagyis két évig ő, két évig politikai szövetségese lenne a kormányfő.

A 168 Óra információi szerint ezekben a percekben is zajlik az MSZP rendkívüli elnökségi ülése, itt azt szeretnék elérni, hogy a szocialista párt egységesen támogassa Márki-Zay Pétert az előválasztás második fordulójában, a megyei vezetők Dobrev Klára mögé állnának.

A lap úgy tudja, hogy az MSZP és a balra húzó párbeszédesek még nem döntöttek arról, hogy Karácsony Gergely visszalépésének lesznek-e hosszútávú, a budapesti politikában is érezhető hatásai.

Karácsony Gergely stábja ma délelőtt 11 órára hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót, amelyen Márki-Zay Péter is részt vesz. Az Index élőben tudósít az eseményről.