A magyar kormány versenybe száll a jövő évi ENSZ-közgyűlés elnökségéért

2021.10.09. 15:53

A péntek esti Magyar Közlönyben megjelent határozat szerint a kormány idén 25, míg jövőre 67 millió forintot fordít az ENSZ-közgyűlés elnöki pozíciójának elnyeréséhez és az elnöki tevékenységek eredményes ellátásához szükséges költségvetési források biztosítására.

A határozatból kiderül, hogy a kormány egyetért azzal a javaslattal, hogy Magyarország jelöltet állítson az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakának elnöki posztjára, valamint felkéri Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket, és az elnöki poszt elnyerésének érdekében folytassa le a szükséges kampányt. Határidőnek 2022. június 30-át jelölte meg a kabinet. 

Amennyiben sikerül elnyerni a rendezést, a következő két évben az elnöki tisztség betöltéséhez szükséges kiadások fedezetére több mint 660 millió forintot költenének – derül ki a határozat szövegéből. 

A hvg.hu cikkében arról is írnak: 

  • az összes tagállam képviselőinek részvételével évente egy rendes ülésszakot tartó ENSZ-közgyűlésben minden országnak egy-egy szavazata van,
  • a tanácskozások csúcspontja a szeptemberi általános vita szokott lenni, amelyen az állam- és kormányfők is részt vesznek,
  • a közgyűlés elnöke valóságos politikai hatalmat nem gyakorol, de minden ország számára nagy megtiszteltetés és presztízsnyereség, ha egy évig az ő képviselője irányítja a tanácskozást.
  • Magyar diplomatát eddig egyszer választottak erre a feladatra: 1982–1983-ban Hollai Imrét, a Lázár György-kormány külügyminiszter-helyettesét.