Érezni fogjuk, hogy odacsap a ciklon

2021.10.09. 06:41 Módosítva: 2021.10.09. 06:41

A sokévi átlagnál legalább 5-6 fokkal hidegebb időre számíthatunk a következő napokban. Tovább csökken a felhőzet, napos idő lesz, de a felhőzettel együtt csökken a hőmérséklet is – jelezte előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Ráadásul nagy területen kísérik élénk, elsősorban az Észak-Alföldön erős lökések az északkeleti szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 11 és 16 fok között alakul. Késő estére általában 5 és 11 fok közé hűl le a levegő. Mindez a hét közepén érkezett hullámzó frontrendszernek és a déli ágán kialakult mediterrán ciklonnak köszönhető, már ha van benne köszönet. 

Délelőtt jobbára napos idő lesz, csak a déli határvidék környezetében maradhatnak erősebben felhős tájak, majd a nap második felében már nagyobb területen az Alföldön is növekedni kezd a felhőzet délkelet, kelet felől, de csak este a délkeleti határnál várható, hogy elered az eső. Ami azért nagy szó, mert az elmúlt napokban inkább az a hely volt kivételes, ahol nem szakadt le az ég.

Csütörtökön még az ország felén-kétharmadán esett az eső, a Dunántúlon sokfelé meghaladta az 5 millimétert a lezúdult vízmennyiség, a top 10-es listára 14 milliméter felett lehetett benevezni.

De nem sokáig örülhetünk a csapadékmentes időnek: vasárnap újra esőre kell készülnünk. A hétfő is sokfelé esősnek ígérkezik, a Dunántúlon pedig erős, viharos szél támad. Kedden már legfeljebb elszórt záporok alakulhatnak ki, többet fog sütni a nap, a szél viszont sokfelé lesz erős. Szerdától a csapadék érkezése még bizonytalan, de továbbra is szükségünk lesz a fűtésre, mivel a hőmérséklet jövő péntekig még biztosan elmarad a sokéves átlagtól – figyelmeztet az Időkép. A 20 fokos maximumok nem térnek vissza, délutánonként 8–15 fok között alakul a hőmérséklet.