Határozatban támogatja a kormány a lengyel alkotmánybíróság határozatát

2021.10.09. 13:00 Módosítva: 2021.10.09. 13:04

Orbán Viktor miniszterelnök szombat reggel aláírta azt a kormányhatározatot, amely üdvözli a lengyel alkotmánybíróságnak a nemzeti jog és az európai uniós jog viszonyáról hozott határozatát, egyben felkéri az EU intézményeit, hogy tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szombaton az MTI-vel.

A kormányhatározat szerint a lengyel alkotmánybíróság döntését az európai uniós intézmények rossz gyakorlata váltotta ki, amely – mint fogalmaznak – nincs tekintettel a hatáskör-átruházás elvére, és alapszerződések módosítása nélküli „lopakodó hatáskörbővítéssel” igyekszik olyan jogköröket elvonni a tagállamoktól, amelyeket azok az Európai Unióra soha nem ruháztak át.

A dokumentum kimondja, hogy az uniós jog elsőbbsége kizárólag azokon a területeken állhat fenn, ahol az Európai Unió hatáskörrel rendelkezik, ennek kereteit pedig az EU alapszerződései rögzítik.

A kormányhatározat állásfoglalása szerint az uniós intézmények kötelesek tiszteletben tartani a tagállamok nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésüknek. Az uniós intézmények mellett a tagállami jogalkalmazó szervek, így különösen az alkotmánybíróságok és bíróságok jogosultak arra, hogy az európai uniós hatáskörök terjedelmét és határait vizsgálják. Az Orbán Viktor által jegyzett határozatban ezért a kormány felkéri az EU intézményeit, hogy működésük során tartsák tiszteletben a tagállami szuverenitást.

Mint ismert, a nemzeti jog és az uniós jog elsőbbségéről szóló kérdés éles vitába állította Lengyelországot az Európai Unióval. Többen attól tartanak, hogy a vita elfajulása akár azt is eredményezheti, hogy Lengyelország mintegy balesetszerűen kilép az Európai Unióból. A lengyel alkotmánybíróság határozatát ellenzők között számos európai ország mellett egyébként az a Németország is szerepel, amely épp maga teremtett precedenst az uniós jog felülbírálását illetően korábban.