Nem közmunkás többé Szél Bernadett

2021.10.09. 11:33
Szél Bernadett számára véget ért a büntetésként kirótt szolgálat a könyvtárban, Hadházy Ákosnak azonban még kapálnia kell az üvegházban.

Idén áprilisi történet, amikor a Momentum, Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselők dudálós tüntetést szerveztek a Clark Ádám térre, hogy elmondják, nem tetszik nekik, ahogyan a kormány kezeli a pandémiát. Egészen pontosan azzal volt bajuk az ellenzéki politikusoknak, hogy Kásler Miklós akkoriban arra utasította a hazai kórházak vezetőit, hogy készülve a legrosszabb járványforgatókönyvre szabadítsák fel az ágykapacitásuk 60 százalékát.

A politikusok azért pont a Clark Ádám térre szervezték a többkörös hangos autódudaszóval kísért demonstrációt, hogy fönt a várban Orbán Viktor miniszterelnök is meghallja a tiltakozás hangjait.

Végül indokolatlan hangjelzés elkövetése miatt sorra büntették meg a rendőrök a tüntetőket, köztük a két főszervezőt, Szél Bernadettet és Hadházy Ákost is megbírságolták. A képviselők mindketten úgy döntöttek, hogy a rájuk kiszabott büntetést közmunka formájában dolgozzák le.

Ennek apropóján jelentkezett egy videóban hivatalos közösségi oldalán Hadházy Ákos vendégszereplésével Szél Bernadett, hogy közölje az örömhírt:

véget ért számára a közmunka, befejezte a katalogizálást a budakeszi könyvtárban.

Igen, hát gratulálok a szabaduláshoz – fordult a bejelentés után Hadházy Ákos Szél Bernadetthez, és elmondta, ő még nem áll olyan jól a kapálásával, mint kolléganője a közmunkával, neki még 19 napot kell teljesítenie az üvegházban. Az eredetileg állatorvosként praktizáló szekszárdi politikus hetente egy napot szokott a közmunkából törleszteni, mert ennyire van ideje.

Az ellenzéki politikusok elmondták, be is fizethették volna a rájuk kirótt bírságot, ám inkább a jóval látványosabb közmunkát választották, amivel minden egyes alkalommal ki tudják fejezni a rendszerrel szembeni tiltakozásukat. Szél Bernadettnek egyenesen meggyőződése, hogy mindig ki kell állni a rendszerek ellen, amelyek meg akarják nyomorítani a másik embert. Jelen esetben az ellen, hogy a magyar egészségügy nem szolgáltat megfelelő színvonalon, a pandémia alatt pedig nem látta el kellően a nem koronavírusban szenvedő betegeket.

Azzal, hogy hétről hétre kapálni megyek a kertészetbe, Szél Bernadett pedig könyveket katalogizál, leginkább arra szerettük volna felhívni a figyelmet, hogy az ellenállásnak igenis van értelme. Akárcsak annak, ha a nemtetszésünket minél többször mondjuk el a hatalomnak. Tehát ezzel a munkával minden héten erre szeretnénk felhívni a figyelmet. Ha egyszer befizettük volna, azzal egyszer mondjuk el. Így viszont elmondjuk tizennyolcszor

– érvelt Hadházy Ákos az általuk választott közmunka mellett. 

Az előválasztás legnépszerűbb arcai

Jó lesz, ha Hadházy Ákos is, követve kolléganőjét, gyorsan befejezi a közmunkát, mert lesz dolguk bőven a közeljövőben, miután mindketten az előválasztás nagy győzteseinek számítanak, így együtt indulnak csatába a Fidesz jelöltjei ellen – írta meg korábban az Index

Hadházy Ákos a zuglói előválasztáson fölényes győzelmet aratott a szocialista Tóth Csaba ellen, aki mögül Karácsony Gergely, a DK és a Jobbik is kihátrált, és aki a szavazás vége előtt visszalépett. Hadházy Ákos egész pontosan 11 070 szavazatot gyűjtött Zuglóban, ami a választókerületben leadott összes szavazat 80,7 százaléka.

A másik egykori LMP-társelnök, Szél Bernadett földindulásszerű győzelmet aratott Budakeszin, ahol a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik és a Mindenki Magyarországa Mozgalom is támogatta a független országgyűlési képviselőt. 10 182 voksával ő kapta a legtöbbet az összes jelölt közül, ráadásul neki kihívója is volt, a DK és a Liberálisok támogatta Hegyesi Beáta, aki 2339 szavazattal lett második.

Szél Bernadettre az összes körzetes szavazat 81,3 százalékát adták le, ez az egyik legmagasabb arány azokat a körzeteket nézve, ahol több jelölt indult.