Németh Lajos elárulta, mi volt a legnagyobb tévedése

2021.10.10. 19:46

Magyarország egyik legnépszerűbb meteorológusa, Németh Lajos évtizedek óta a képernyőn szerepel, és rendszeresen tudósít a várható időjárásról. Volt azonban egy olyan helyzet, amikor ő maga is nagyot tévedett.

Mint napjainkban, úgy a 90-es években is az Országos Meteorológiai Szolgálatnál a prognózisok elkészítését és kiadását komoly csapatmunka előzte meg. Az aktuális időjárás-előrejelzést a meteorológus csak közölte a kedves nézőkkel. Az emberek mégis az ő személyéhez kötötték ezeket. Azon az ominózus napon azt mondtam a Híradó végén: kedves nézőink, holnap estig számottevő havazás nem várható hazánkban

– idézte fel a Borsnak, majd belement a részletekbe is.

Ez azt jelenti, hogy egy-két centinél több hó nem fog esni. Meteorológusként 46 éve minden reggel az a szokásom, hogy amikor felkelek, kinyitom az erkélyajtót, és körülnézek, hogy mi újság, az történt-e a légkörben, ami az előrejelzésben elhangzott. A prognózist követő reggel is így akartam tenni, de eltűnt az erkély, annyira betemette a hó. Vagy félméternyi esett, sokan az autójukat sem találták. Ez volt életem bakija meteorológusként.

Másnap újra Németh Lajos volt képernyőn, és kénytelen volt bocsánatot kérni a tévedésért:

Egyperces masszív mea culpa következett, de én ezt szívemből tettem. Nincs annál rosszabb, mint amikor az ember ennyire mellétrafál. Műholdkapcsolaton keresztül Vujity Tvrtko tudósított Szarajevóból, aki csak nézett ki a fedezékből, hogy mi történt Magyarországon, mi lehet fontosabb a háborús híreknél? A 70-es, 80-as években, amikor csak a meteorológus szájából hallhatták, hogy milyen idő várható, kritikusabban fogadták az előrejelzéseket, mert azt hitték, mi földöntúli képességekkel megáldott lények vagyunk. Azt tapasztalom, az emberek ebben a tekintetben ma már sokkal megértőbbek.