Bevált a modellváltás Szegeden a kancellár szerint

2021.10.10. 20:42

Még olyanok is gratuláltak a szenátus tagjai közül a Szegedi Egyetem modellváltásához, akik korábban ellenezték – mondta Fendler Judit, az SZTE kancellárja a Mandinernek. A szenátus idén januárban 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazat mellett döntött az alapítványi működés mellett.

Fendler Judit felidézte, hogy év elején mindössze egy hónap állt a rendelkezésükre, hogy előkészítsék a modellváltást és az erről szóló döntést az egyetem szenátusa elé vigyék. Hozzátette: jelentősen befolyásolta az igen szavazatok arányát, hogy a Hallgatói Önkormányzat ellenezte a modellváltást.

Bár többször megkérdezték a hallgatókat, miért szavaztak a modellváltás ellen, nem kaptak érdemi választ. A kancellár elmondta: azért is volt érthetetlen az egyetem vezetésének a hallgatók ellenkezése, mivel volt lehetőségük közvetlenül tárgyalni Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel, valamint a minisztérium vezetőivel is.

Arra a kérdésre, hogy a modellváltás óta visszaesett-e a Szegedre jelentkező egyetemi hallgatók száma, Fendler Judit azt válaszolta: idén is növekedett a jelentkezők száma, de a tavalyi évvel ellentétben nem az országos átlag felett. A kancellár szerint ez azzal magyarázható, hogy sokan zavarosnak tartották a szegedi modellváltást, ezért inkább másik egyetemre jelentkeztek.

A Szegedi Tudományegyetem négy-öt hét alatt állt át az új működési modellre. Fendler Judit ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy az idő lehetett volna több is, de mivel a döntés meghozatalát komoly előkészítő munka előzte meg, szerinte ugyanezeket a lépéseket hajtották volna végre akkor is, ha a modellváltásra fél év állt volna rendelkezésre.

Bár korábban többen is attól tartottak a modellváltást ellenzők közül, hogy az egyetemen nem lesz biztosított az oktató- és kutatómunka alapfeltétele, Fendler Judit emlékeztetett, hogy a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kapta a modellváltó hazai felsőoktatási intézmények közül a második legnagyobb összegű finanszírozást, és ez az összeg 2023-tól több mint kétszer annyi lesz, mint korábban.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az Országgyűlés még áprilisban döntött arról, hogy a felsőoktatási intézmények fenntartói jogait közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítványoknak adja át. Augusztus 1-jétől összesen már huszonegy intézmény működik új modellben, vagyis alapítványi struktúrában.