18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Életfogytiglanra ítélték az Iszlám Állam egykori katonáját Budapesten

D KOS20201203002
2021.10.11. 15:23

Jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélte bűnszervezetben és társtettesként elkövetett emberiesség elleni bűntett miatt Hasszán F. szír férfit, az Iszlám Állam egykori katonáját a Fővárosi Ítélőtábla – tájékoztatta a táblabíróság az MTI-t. A vádlott feltételesen sem bocsátható szabadságra.

A Fővárosi Törvényszék tavaly decemberi elsőfokú ítéletét a táblabíróság annyiban változtatta meg, hogy pontosította a bűnszervezetben elkövetés megjelölését, kizárta a vádlott feltételes szabadságra bocsátásának lehetőségét, valamint járulékos kérdésekben kiegészítette és helyesbítette a törvényszéki rendelkezéseket. Egyebekben az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta. A vádlottat Magyarország területéről végleg kiutasították.

Az elsőfokú eljárás tényállása szerint a fiatal férfi 2015 májusában a polgárháborús Szíriában részt vett legalább két gyilkosságban, köztük nyilvános lefejezésben. Az eljárás adatai szerint F. Hasszán az Iszlám Állam egy kisebb fegyveres csoportjának parancsnoka lett, és azonosult a terrorszervezet céljaival. A terrorszervezet az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal félemlítette meg, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvények szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető embereket, közösségeket elrettentő módszerekkel büntette meg.

A vádlott 2015 májusában egy szíriai város elfoglalását kapta feladatul. A céljaikkal nem azonosulókról halállistát készített, majd a város főterén egy társával  lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot. Erről felvétel is készült, amelyet nyilvánosságra hoztak. Hasszán a társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait, köztük nőket és gyerekeket arra kényszerített, hogy nézzék végig a kivégzést, és kérjenek bocsánatot, hogy életben maradhassanak.

A táblabíróságon az elsőfokú ítélet elleni fellebbezésében az ügyész kérte, hogy a másodfokú bíróság zárja ki a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett.

A másodfokú eljárásban, az utolsó szó jogán a vádlott elismerte, hogy az Iszlám Állam tagja volt.

Az ítélőtábla annyiban egészítette ki az elsőfokú ítélet indokolását, hogy a vádlott személyével és „aktív cselekvőségével” csak egyetlen – mobiltelefonnal is felvett – kivégzést hozott összefüggésbe, míg a vád tárgyává tett egyéb haláleseteket az Iszlám Államhoz mint bűnszervezethez kötötte, amelynek a vádlott is tagja volt.

A férfit 2018-ban fogták el a magyar hatóságok Budapesten, a Liszt Ferenc repülőtéren hamis okiratokkal. Időközben már elítélték embercsempészés és más bűncselekmények miatt.

(Borítókép: Hasszán F. tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken 2020. december 3-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport