Fekete-Győr András: Mondtam hülyeségeket, csináltam bakikat

image 6483441
2021.10.11. 13:59 Módosítva: 2021.10.11. 14:53
A Momentum küldöttgyűlése után sajtótájékoztatót hívott össze Fekete-Győr András, a párt lemondott elnöke. Kerpel-Fronius Gábor, Budapest momentumos főpolgármester-helyettese hétfőn a közösségi oldalán azt írta: Orosz Anna, a Momentum jelenlegi alelnöke veszi át a párt vezetését ügyvezetőként.

Hétfői sajtótájékoztatón Fekete-Győr András felsorolta: 130 ezer választó szavazott momentumos jelöltekre, vagyis a DK után a párt kapta a legtöbb szavazatot az előválasztás első fordulójában, továbbá tizenöt választókerületben tizenöt momentumos aspiráns tud indulni összellenzéki jelöltként. Arról is beszélt, hogy a Republikon Intézet kutatása szerint a Momentum erősödött az előválasztásban.

Ő maga 3,4 százalékos eredményt ért el a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában, amit abszolút kudarcként értékeltek, ezért kezdeményezett önmaga ellen bizalmi szavazást. A küldöttgyűlés döntésével kapcsolatban elmondta: köszöni a visszajelzést, ígéretéhez híven benyújtotta a lemondását, azonban nem búcsúzkodik, hanem csak lezár egy öt és fél éves szakaszt.

Ezalatt a nullából építettek fel egy országos ismertségű és lefedettségű, generációs alapon szervezett, de azóta „továbbfejlesztett centrista középpártot”.

A Momentum az ellenzék egyik legmeghatározóbb szereplője

– jelentette ki Fekete-Győr András.

Azt is mondta: a politikának vissza kell adni a becsületet, a tisztességet, illetve generációváltásra van szükség. Szerinte a Momentum meghatározó frakcióval lesz ott a következő parlamentben, azért is mindent meg fognak tenni, hogy a párt az új kormány szerves részét képezhesse.

Fekete-Győr András kifejtette, hogy rengeteget tanult, hibázott, hibáztak, mondott hülyeségeket, csinált bakikat, de köszöni a Momentum közösségének az eddigi támogatását. Abban hisz, hogy Magyarország szabadabb, képzettebb, gazdagabb európai ország legyen, és a következő elnöknek segíteni fog, hogy még sikeresebb legyen a párt.

Én itt leszek veletek, köztetek, és itt leszek értetek

– ígérte meg a Momentum közösségének a lemondott pártelnök.

Orosz Anna bejelentette: mint alelnök vezeti tovább a pártot a tisztújításig, az elnökség maradék hat tagjának (Bárdi Zsuzsanna, Ilyés Márton, Hajnal Miklós, Mándi László, Orosz Anna, Tóth Endre) továbbra is bizalmat szavazott a vasárnapi küldöttgyűlés. Megköszönte Fekete-Győr András munkáját, aki nélkül szerinte nem tartana ott a párt, ahol most.

Azt is elmondta, hogy a párt értékei nem változnak, egy igazságos zöld Magyarországért fognak tovább küzdeni. A legsürgősebb feladatnak azt nevezte, hogy sikerre vigyék az előválasztás második fordulóját. Hangsúlyozta: Márki-Zay Péter a kormányváltás legfontosabb garanciája, arra buzdított, hogy minél többen menjenek el szavazni a második fordulóban.

A tisztújítás folyamatáról még nincs döntés, újságírói kérdésre nem tudta megerősíteni, hogy elindul-e az elnöki pozícióért. Fekete-Győr Andrásnak jelenleg nincs formális pozíciója a pártban, de továbbra is a közösség tevékeny része marad. Orosz Anna szerint ott lesz a helye a Momentum parlamenti frakciójában is, de még nincs ideje befutó listás helyekről beszélni.

Az Index kérdésére Fekete-Győr András elmondta: nincs összefüggés Márki-Zay Péter támogatása és a bizalmi szavazás eredménye között. A párt közösségének túlnyomó többsége a hódmezővásárhelyi polgármester támogatása mellett döntött.

Nem sikerült esélyes jelöltté válnia

Fekete-Győr András azután mondott le a Momentum elnöki posztjáról, hogy a párt küldöttgyűlése vasárnap úgy döntött: új vezetéssel kell belevágnia a választási kampány következő szakaszába. Az ellenzéki politikus maga ellen kért bizalmi szavazást. A miniszterelnöki-jelölti előválasztás első fordulójában utolsó helyen végzett.

A választók azt a világos visszajelzést adták nekem személyesen, hogy András, neked még tanulnod kell

jelentette ki Fekete-Győr András az első forduló eredményének közzététele után a Partizán műsorában.

Nem sokkal később közösségi oldalán bejelentette, hogy rossz szereplése miatt bizalmi szavazást kezdeményezett maga ellen. Továbbá elismerte, hogy nem sikerült demonstrálnia a kormányzóképességet és nem sikerült esélyes jelöltté válnia az első forduló végéig.

A kampányban elkövetett hibáimból rengeteget tanultam már eddig is, és fogok tanulni a későbbiekben is

– fogalmazott a politikus közösségi oldalán.

Fekete-Győr András a miniszterelnök-jelölti előválasztási szereplése után bizalmi szavazást kért a Momentum küldöttgyűlésétől. A küldöttgyűlés többsége a mai napon amellett döntött, hogy új vezetéssel kell belevágni a választási kampány következő szakaszába. Fekete-Győr András ezt természetesen elfogadta, és azonnali hatállyal beadta lemondását. A Momentum hat elnökségi tagja továbbra is folytatja a munkáját, az elnöki pozícióra pedig hamarosan ki lesz írva a tisztújítás

– közölte az ellenzéki párt a vasárnapi küldöttgyűlés után.

A Nolimpia-kampánnyal gyökeret vert Momentum 2017 márciusában alakult egyesületből párttá, Fekete-Győr András öt és fél évig vezette a közösséget.

Elképzelni nem tudjátok, mennyit tanultam ez alatt az öt és fél év alatt: a XXI. századi korszellemről, a magyarok kiaknázatlan lehetőségeiről, Európa dilemmáiról, ellenzéki összefogásról, a magyar közéletről és persze saját magamról. Mindent meg fogok tenni, hogy ezt a szerény, de napról napra gyűjtögetett tudásomat és tapasztalatomat Magyarország javára fordíthassam

írta a Momentum lemondott elnöke egy bejegyzésben.

Azt is hozzátette, hogy a Momentum alapítójaként és egyik vezető politikusaként továbbra is ki szeretné venni a részét a munkából.

A párt több vezető politikusa is köszönetet mondott Fekete-Győr Andrásnak az eddig elvégzett munkájáért. Az Indexen idéztük Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja és Soproni Tamás terézvárosi polgármester Facebook-bejegyzését.

A Momentum politikusa, Budapest főpolgármester-helyettese, Kerpel-Fronius Gábor Facebook-oldalán azt írta: a párt vezetését ügyvezetőként Orosz Anna alelnökünk veszi át.

Anna szintén nagyon régen tagja a Momentumnak, többszörös elnökségi tag, közel volt az elmúlt időszak eseményeihez, és személyes kvalitásai is predesztinálják őt a párt vezetésére. Akik követték a kampányt, tudják, hogy mennyire nagyra tartom Anna politikai teljesítményét és személyiségét is. A vezetésével a Momentum kiválóan meg fogja oldani az előttünk álló nehéz feladatokat

– olvasható Kerpel-Fronius Gábor hétfői bejegyzésében.

A párt a múlt héten jelentette be, hogy a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában Márki-Zay Pétert támogatja.

(Borítókép: Fekete-Győr András. Fotó: Kaszás Tamás / Index)