Sorra állnak be az MSZP-sek Dobrev Klára mellé, fittyet hányva Karácsony Gergely kérésére

DMOHA20210829021
2021.10.11. 06:48 Módosítva: 2021.10.11. 06:49

Karácsony Gergely budapesti főpolgármester a Magyar Szocialista Párt és a Párbeszéd közös jelöltjeként az LMP támogatásával indult az előválasztáson, visszalépésekor arra kérte szimpatizánsait, hogy Márki-Zay Pétert támogassák az előválasztás második fordulójában Dobrev Klárával, a Demokratikus Koalíció jelöltjével szemben. 

Ehhez képest felsorakoztak az MSZP-s és a párbeszédes politikusok Gyurcsány Ferenc felesége, az Európai Parlament alelnöke, a DK miniszterelnök-jelöltje mellett. A HVG alapján úgy tudjuk: a Demokratikus Koalíció jelöltje mellett állt ki

  • Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszter,
  • Nemény András, Szombathely MSZP-s polgármestere,
  • Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő,
  • Hiller István volt kulturális miniszter, az MSZP választmányi elnöke,
  • Szitka Péter, Kazincbarcika szocialista polgármestere
  • és Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője.

Barabás Richárd újbudai alpolgármester egy Facebook-posztban fejtette ki, miért Dobrev, és miért nem Márki-Zay:

Márki-Zay Péter az elmúlt héten számomra a totális megbízhatatlanságát bizonyította. Az új miniszterelnöknek sebeket kell begyógyítania, nem újabbakat feltépnie. Egyesítenie, nem szétszakítania. Kétlem, hogy Péter akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni ezzel a habitusával. Született marketinges, de a miniszterelnökséghez a politikai celebségnél több kell. Ha celebeket választanánk, amúgy is Ceglédi Zoltánra szavaznék. 

A bejegyzés alatti kommentszekcióban sokan messze nem úgy gondolkodnak, mint Barabás, többen felhánytorgatják neki, hogy nagyon gyorsan hátat fordított „vesztes főnökének”, Karácsonynak. 

Juhász Ferenc, az első Gyurcsány-kormány honvédelmi minisztere, 2007-től az MSZP elnökhelyettese ezt írta posztjában:

Nagyapám egyszerű parasztember volt, akivel »gazul« elbánt a sors, mert nagyanyám testébe bújtatott őrangyala esélyt sem adott neki, hogy elkurvuljon. Monoton hétköznapjait így is naponta több trauma rázta meg. Kicsorbult a kapa, nem találta a piszkavasat, a kacsák összeszarták a frissen feltakarított udvart, vagy nagyanyám elé rakta a főztjét. Az öreg ilyenkor rendszerint verbális öncsonkítást hajtott végre magán: »A tökömbe szúrom a kiskést!« – hozta a ház lakóinak tudtára, hogy nagy a baj. Tegnap én is lázasan keresni kezdtem azt a kiskést… Könyörgöm, aki tudja, adja át Karácsonynak, hogy az életben le ne üljön komoly dolgokról, az ország sorsáról MZP-vel tárgyalni, mert ha így haladunk, holnapra a főpolgármesterségről is le kell majd mondania, vagy Budapestet minimum hozzá kell majd csatolni Hódmezővásárhelyhez!

Gőgös Zoltán, aki 2014-től a Magyar Szocialista Párt elnökhelyettese volt, ma az MSZP Veszprém Megyei Területi Szövetségének elnöke, így fogalmazott:

Persze most is dönteni kell, azt hiszem, nincs olyan tuti mérés, ami megmondaná, hogy fél év múlva kinek lesz nagyobb esélye kihívóként, ugyanis fél év a politikában nagyon hosszú idő. Így most nekem nem kérdés, hogy a korábbi korrekt munkakapcsolatunk és a régi barátságunk miatt a Klárára fogok szavazni.

Fischer Iván karmester is csupa értéket lát Dobrev Klárában. A DK-s jelölt melletti kiállást azzal magyarázta:

Dobrev Klárát fogom támogatni az előválasztáson, mert fontosak nekem a hagyományos baloldali és zöld értékek: a szegények felkarolása, az elesettek támogatása, minden ember egyforma tisztelete vallástól, nemzetiségtől, bőrszíntől, szexuális orientációtól függetlenül, a kisebbségek védelme, a környezetvédelem és az európai integráció.

Egyelőre egyetlen vezető MSZP-s politikus sem jelezte, hogy megfogadná a volt jelöltjük javaslatát, és Márki-Zay Péterre szavazna.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Mohai Balázs / MTI)  • Tippek