Dobrev Klára: Márki-Zay Péter viselkedése a legnagyobb veszély az összefogásra

image 6483441 (30)
2021.10.12. 11:05
Az ellenzéki előválasztás második fordulójában a miniszterelnök-jelöltségért összecsapó Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között az elmúlt napokban fokozatosan nőtt a feszültség, ami tegnap csúcsosodott ki. A DK miniszterelnök-jelöltje sajtótájékoztatón fejtette ki álláspontját.

Dobrev Klára keddi sajtótájékoztatóján reagált a közte és második fordulós miniszterelnök-jelölti riválisa, Márki-Zay Péter között kialakult feszült helyzetre. Azzal kezdte, hogy az első fordulóban nagyon tisztességes versenyt láthattunk, és bár volt odamondogatás, nem lépték át a határokat.

A DK miniszterelnök-jelöltje úgy látja, hogy Márki-Zay Péter

ezt a tisztességes versengést alig pár nap alatt Trump típusú élet-halál harccá változtatta.

„A recept ismert Orbántól Trumpig, ne az ország fontos dolgairól beszélj, csak az ellenfeledről, minél nagyobb a hazugság, annál jobb” – folytatta Dobrev Klára, hozzátéve, hogy ez gyűlölködés és hazug lejáratókampány.

Két okból is úgy érzi, hogy reagálnia kell Márki-Zay Péter kommunikációjára: az egyik, ha nem állítják meg időben a populizmust, annak végzetes következményei lehetnek, másrészt ez a kampány nemcsak őt akarja lejáratni, hanem szétveri azt az ellenzéki összefogást, ami a jövő évi győzelem garanciája lehet.

Dobrev Klára szerint aki fideszesnek nevezi a legnagyobb ellenzéki párt szavazóit, és pártellenes hangulatot szít, mikor a szövetséges ellenzéki pártok 2,5 millió szavazója nélkül nincs esélye a kormányváltásnak, aki Trump módjára előre bejelenti, hogy ha veszít, akkor csalás történt, aki lehazaárulózza az ellenzékieket, majd ezt a fáradtságra fogja, aki arról beszél, hogy csak zsarolás miatt nem támogatják őt ellenzéki politikusok, az nem fog tudni jövő tavasszal nyerni.

Legyen világos, ez a viselkedés ma az ellenzéki összefogásra leselkedő legnagyobb veszély. Aki ezt csinálja, az nemhogy áprilisig, de még decemberig sem tudja egyben tartani az ellenzéki összefogást.

A DK miniszterelnök-jelöltje leszögezte, hogy a végén nemcsak a pártelnököknek – ami szerinte meg is fog történni –, hanem a szavazóknak is fel kell sorakozni a győztes mögé, de ezt a „Fidesz stílusú lejáratókampány” ellehetetleníti. Az egy hete még lelkes arcokat csalódottnak látja, mert félnek attól, hogy az egyszer már maguk mögött hagyott stílus visszatért.

Dobrev Klára érti a tesztoszteron és hiúság fűtötte politikát, de ha ez gyengíti az összefogást, nem magánügy. A DK politikusa többször hangsúlyozta, hogy mindenáron, mindenkivel szemben megvédi az ellenzéki szövetséget.

Márki-Zay Péter: Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányt

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje a sajtótájékoztatóval párhuzamosan megjelent Facebook-posztban felszólította riválisát:

Az összefogás sikere érdekében Dobrev Klára fejezze be a lejáratókampányát és ne állítson valótlanságokat.

Márki-Zay Péter végtelenül méltatlannak tartja „azt a hazug gyűlöletkampányt, amelyet most folytat ellenem a sajtó és a közösségi média felületein.”

Állításával ellentétben a hazaáruló kifejezés el sem hagyta a számat, és azok, akikről nyilatkoztam az ATV-nek, nem a DK szavazói voltak, hanem a Párbeszéd párt Karácsony Gergelyt eláruló politikusai.

Márki-Zay Péter azt állítja, hogy

a hazug támadássorozattal, amely immár a legszűkebb családi és magánéletemet, feleségemet és gyermekeimet sem kíméli, a DK kampánycsapata valójában arról a hírről akarja elterelni a figyelmet, hogy a tegnapi napon egy újabb komoly közvéleménykutatás bizonyította, hogy ha az ellenzék az én jelöltségemmel indul Orbán Viktor ellen, akkor együtt győzni tudunk, ha azonban Dobrev Klára lesz a közös jelölt, Orbán maradna a miniszterelnök.

Élesedő konfliktus

Az ellenzéki előválasztás második fordulójában a miniszterelnök-jelöltségért összecsapó Dobrev Klára és Márki-Zay Péter között az elmúlt napokban fokozatosan nőtt a feszültség, ami hétfőn csúcsosodott ki.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje az ATV Híradójának azt állította, hogy két olyan politikusról tud, akiket a DK zsarolni próbált annak érdekében, hogy Dobrev Klárát támogassák.

Azt is hozzátette, hogy azok, akik az első fordulóban a főpolgármester mögött voltak, de most a DK-s politikust támogatják, azok 

nemcsak Karácsony Gergelyt árulják el ezzel, hanem a hazánkat. És nem tudom, hogy kit mivel vesznek rá, de sokan panaszkodnak, hogy folyamatos nyomás alá vannak helyezve, és kényszerítik őket mindenféle módszerekkel arra, hogy álljanak ki Dobrev Klára mellett, miközben ők is pontosan tudják, hogy ezzel Orbán Viktort tartják hatalomban.

Dobrev Klára szerint Márki-Zay Péter ezzel átlépett egy határt, és „ez már valódi gyűlöletkampány”.

Hazaárulózni a Fidesz szokott. Senki nem hazaárulózott le eddig senkit az ellenzéki összefogásban. Soha. Mert ez tönkretesz mindent, amiért évek óta közösen dolgozunk

– fogalmazott a DK kormányfőaspiránsa.

Márki-Zay Péter még aznap bocsánatot kért a szavaiért.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Kaszás Tamás / Index)