Rémisztő helyzetben vannak a nyugdíjasok Magyarországon

2021.10.12. 11:28

Csaknem mindegyik vizsgált mutató szerint az utolsó helyet foglalják el régióban a magyarországi idősek a francia Natixis bank globális nyugdíj-index (GRI) felmérésében. Ennek elkészítéséhez összesen 44 országban nézték meg, milyen a nyugdíjasok helyzete. Négy fő szempontot vettek alapul, mégpedig 

  • országok egészségügyi helyzetét,
  • az időskori pénzügyekét, 
  • az életminőséget, a környezet állapotát (például a levegő minőségét),
  • illetve az országra jellemző jövedelmi viszonyokat, az anyagi jólétet,

Magyarország pedig elég lesújtó teljesítményt nyújtott, 58 GRI-ponttal a 44-ből a 33. helyet érte el, olyan országokat előzve meg, mint India vagy Brazília – derül ki a Bankmonitor október 8-án közölt összeállításából. A helyzetről ékesszólóan árulkodik, hogy a magyar nyugdíjasok mindössze egy ország nyugdíjasait előzik meg és mindössze egy mutatóban, Szlovákiáéit az anyagi jólét szempontjából. Mindegyik másik vizsgált regionális ország – Németország, Ausztria, Csehország, Lengyelország és Szlovénia – nyugdíjasai előbbre tartanak mindegyik másik mutatóban, az az egészségindex és az életminőség-index pedig az a terület, ahol a magyar nyugdíjasok feltűnően le vannak maradva.

A Natixis már hetedik éve  készíti el a felmérést, a tendenciák pedig elég sötét képet festenek a jövőről. A koronavírus-járvány miatt 2020 mindenkit megviselt, sehol nem volt túl jó nyugdíjasnak lenni, 2021-re azonban javulást mutatott vagy stagnált a helyzet a vizsgált országokban, kivéve Magyarországot, ahol még 2020-hoz képest is kedvezőtlenebbre fordult. A Bankmonitor mindezt a rémisztő szóval írta le.

Árnyalja a képet, hogy az Orbán-kormány eközben v isszamenőlegesen 1,2 százalékos nyugdíjemelést és soha nem látott, egyszeri 80 ezer forintos nyugdíjprémiumot ígér a magyar nyugdíjasoknak.