Orbán Viktor: Sokkal rosszabb a helyzet, körbe vagyunk kerítve

2021.10.12. 15:58

„Önök mindannyian emlékezhetnek a migrációs válságra 2015-ben, most ahhoz képest a helyzet sokkal rosszabb. Körbe vagyunk kerítve.” Kedd délután posztolt videót a miniszterelnök a közösségi oldalára, miután Budapesten tartották a V4-es csúcsot. 

Orbán Viktor a videóban azt mondta, ez egy olyan helyzet, amellyel az Európai Unió csak akkor tud megbirkózni, ha vannak külső szövetségesei. Ebből a szempontból Egyiptom a leginkább kézenfekvő szövetséges – utalt arra a kormányfő, hogy a visegrádi négyek mellett miért vett részt az afrikai ország a mai találkozón. 

A magyar miniszterelnök úgy látja, az EU és Egyiptom egzisztenciális érdekei egybeesnek. Ha Egyiptom nem tudja folytatni azt a politikát, amellyel megakadályozta a migráció feláramlását Egyiptom irányából, akkor

mindannyian nagyon nagy bajba kerülünk.

Szerinte nemcsak az egyiptomi határvédelmet kell megerősíteni, hanem ennek a százmilliós országnak gazdaságilag is stabilizálódnia, fejlődnie kell, hogy a jó élet lehetőségét tudják kínálni az ottani fiataloknak. Ez nemcsak egyiptomi, hanem európai érdek is – így Orbán Viktor. 

A miniszterelnök a mai találkozón azt javasolta az EU-nak, hogy minél hamarabb hívja össze az unió–Egyiptom társulási tanács ülését, továbbá az EU fogadja el Egyiptomot stratégiai partnernek, valamint fogadja el Egyiptomnak a terrorizmus megfékezése érdekében javasolt lépéseit. Fogadjuk el sajátként az Egyiptom által terroristának minősített személyek, szervezetek listáját! – szorgalmazta a kormányfő a távirati iroda beszámolója szerint.

Kezdeményezte azon korlátozások feloldását, amelyek nem teszik lehetővé, hogy Egyiptom beszerezze a határvédelemhez szükséges eszközöket.