Petícióban kérik: aki örökbefogad, az végezzen el tanfolyamot

2021.10.12. 20:03

Több mint 15 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik, hogy maradjon kötelező az örökbefogadók felkészítő tanfolyama. Az aláírásgyűjtés indítói szerint a tanfolyamnak nagy szerepe volt abban, hogy az örökbefogadók felkészülten vágnak bele a folyamatba, írta az eduline.hu.

A petíció szerint az örökbefogadók kötelező tanfolyamát 2003-ban vezették be, majd 2018-ban 40 órára bővítették a tananyagot.

A tanfolyam egyik központi üzenete: a gyermeknek tudnia kell, hogy őt örökbe fogadták.

A képzés fontos a jelentkezők szemléletformálásában, saját határaik megismerésében is, ismeretet szereznek, mit hozhatnak magukkal a gyerekek. Sokan itt hallanak  először arról, hogy a viselkedés nem az öröklött géneken múlik elsősorban.

A petíció indítói szerint, ha nem lesz kötelező a tanfolyam, számos örökbefogadó nem jelentkezik majd a 60-80 ezer forintos képzésre, viszont ez „tragédiákhoz vezethet”. Nyílt levélben arra kérik Kásler Miklóst, az emberi erőforrások miniszterét, hogy maradjon kötelező a képzés, amely a visszajelzések szerint a résztvevőknek számos hasznos információt, egyben életre szóló élményt jelent.