Századvég: teljesül Gyurcsány Ferenc egyik legfőbb célja

BP-4219
2021.10.12. 18:21
A Századvég friss kutatása szerint a Demokratikus Koalíció megkérdőjelezhetetlenné vált az ellenzéki oldalon, miközben eltűnőben az MSZP és a Párbeszéd, a Jobbik minimálisan gyengült, a Momentum népszerűsége pedig zuhant.

A közvélemény-kutatással foglalkozó alapítvány következetesen baloldalinak nevezi az összes ellenzéki pártot. A Századvég értékelése szerint a 2022-es országgyűlési választásokhoz közeledve ezek a pártok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a választási felkészülésre, aminek keretében az elmúlt időszakban valamennyien igyekeztek a saját súlyukat növelni a másik rovására.

A jelek arra mutatnak, hogy e küzdelem legnagyobb nyertese Gyurcsány Ferenc pártja, a Demokratikus Koalíció, melynek vezető szerepe a baloldali tömbön belül napjainkra megkérdőjelezhetetlenné vált

olvasható a Századvég oldalán.

Az alapítvány szerint a kutatás alapján leszögezhető, hogy a korábbi, relatíve kiegyenlített ellenzéki erőviszonyok a Demokratikus Koalíció előretörése nyomán jelentősen megváltoztak, az elmúlt másfél évben az ellenzéki összefogással szimpatizáló szavazók körében a DK vált a legnépszerűbb párttá.

A Századvég felmérésének számai a következőképp alakulnak:

  • A DK-t az ellenzékiek 32 százaléka támogatná egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson, míg 2020 januárjában mindössze a 15 százalékuk nyilatkozott így.
  • A Jobbikra az ellenzéki orientációjú választópolgárok 18, a Momentum Mozgalomra a 14 százalékuk szavazna. Ez az arány 2020 januárjában a Jobbik esetében 16, a Momentum vonatkozásában 27 százalék volt.
  • Az MSZP–Párbeszédre az ellenzéki összefogást támogatók hat, az LMP-re négy százalékuk voksolna. Tavaly januárban a szocialista párt kilenc, az LMP öt százalékra számíthatott volna ebben a választói csoportban.
  • Más létező pártot jelenleg az ellenzékiek 15 százaléka támogatna. A Századvég szerint érdekesség, hogy 2020 elején a Momentum Mozgalom volt a legnépszerűbb erő az ellenzéki táborban, viszont 2021 őszére a Demokratikus Koalíció a politikai generációváltás ígéretével fellépő Momentumot is jelentősen visszaszorította.

Az említett átrendeződés elválaszthatatlan attól a ténytől, hogy Gyurcsány Ferenc – felhasználva a DK szervezeti, személyi és anyagi erőfölényét a többi balliberális párttal szemben – a számára kedvező irányba terelhette a baloldali erők választási készülődését, valamint az előválasztási procedúrát. A Demokratikus Koalíció által előzetesen megkötött paktumok, az intenzív kampánytevékenységük, illetve a visszaléptetések eredményeként az ellenzéki előválasztáson a baloldali erők rangsorában Gyurcsány Ferenc jelöltjei győztek a legtöbb egyéni körzetben, továbbá a balliberális oldal számára – a 2022-es országgyűlési választások szempontjából – kedvezőbb körzetek közül a legtöbbet szintén a DK szerezte meg

– fejtette ki értékelésében a Századvég.

Azt is feltételezik, hogy a következő parlamenti ciklusban a Demokratikus Koalícióé lesz a legnagyobb baloldali frakció az Országgyűlésben. A Századvég szerint így teljesülni fog „Gyurcsány egyik legfőbb stratégiai célja”.

Az alapítvány azt is elgondolkodtatónak nevezi, hogy

a DK-n kívüli balliberális erők, azáltal hogy szövetkeznek Gyurcsány Ferenccel, végső soron a saját szavazóbázisuk fokozatos lemorzsolódását idézik elő, miközben hozzájárulnak az exkormányfő visszatéréséhez.

A Századvég azt is hozzátette, hogy felmérésük szerint a saját önbesorolásuk alapján baloldali szavazók több mint fele (51 százaléka) a Demokratikus Koalícióra voksolna.

Kitértek rá, hogy ebben a választói csoportban a Momentum támogatottsága 14, a Jobbiké 11 százalék. Az önbesorolásuk szerint baloldaliak tíz százaléka az MSZP–Párbeszédre, három százalékuk az LMP-re szavazna. Más létező pártot a baloldali megkérdezettek hat százaléka támogatna.

A Századvég következtetése szerint mind az ellenzéki orientációjú szavazók, mind a magukat baloldalinak vallók körében a Demokratikus Koalíció vált dominánssá, ezzel jelentős választói rétegeket elhódítva a többi ellenzéki párttól.

A fokozatosan gyengülő balliberális pártokról leszakadó szavazókat tehát sikeresen integrálta a Gyurcsány-párt, amely körülmény előrevetíti, hogy az országgyűlési választásokig hátralévő fél évben a baloldalon vitathatatlanul Gyurcsány Ferenc szava lesz a döntő

– közölte az alapítvány.

Azt is megjegyezték, hogy a Demokratikus Koalíció egy lépéssel közelebb került „a 2010 előtti szocialista politika feltámasztásához”.

A legutóbbi Medián-kutatás szerint a listás voksokat tekintve a szavazókorú népességnél a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej fej mellett áll. A Závecznél pedig az jött ki, hogy bárki is nyeri meg a miniszterelnök-jelölti előválasztást, akkor is a Fidesz az esélyesebb a 2022-es választáson. A Publicus Intézet szerint jelenleg olyan hullámzó az ellenzéki választó lelkiállapota, hogy lehetetlen megbízhatóan kutatni, ezért az előválasztás végéig már nem csinálnak több kutatást.

(Borítókép: Dobrev Klára. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)