Csaknem száz embert vertek át hamis PCR-tesztekkel Magyarországon

2021.10.12. 07:52

Egy háromfős banda 2020-tól egy online felületen hirdetett és értékesített olyan Covid–19 PCR-teszteket, amelyek hamisítványok, és tesztelésre teljesen alkalmatlanok voltak – adta hírül a rendőrségi portál.

A police.hu beszámol róla, hogy a nyomozók megállapították, hogy a csalók cselekményüket pontosan összehangolva, a feladatokat egymás közt megosztva követték el. Egy olyan céget használtak fel a forgalmazáshoz, amelynek ügyvezetője a cégben érdemi tevékenységet nem végzett, csak a nevét adta ahhoz.

A tesztként hirdetett és értékesített termékek valójában csak általános egészségügyi mintavevő eszközök voltak, melyeket átcímkéztek, és hamis azonosítókkal láttak el.

Ezzel azt a látszatot keltették, mintha azok egy spanyol cég PCR-tesztelésre alkalmas termékei lennének.

A nyomozás eddig 

csaknem száz vásárlót azonosított, azonban ez a szám tovább is növekedhet, hiszen a további sértettek felkutatása nem ért véget. Az okozott kár mindeddig meghaladja a 7 millió forintot.

A hamisítás értelmi szerzője a 47 éves U. J. volt, akit 2021. október 6-án elfogtak az otthonában, ahol kutatást is tartottak, és lefoglaltak mindent, ami a bűncselekményhez köthető. Két veszprémi társát, a 66 éves Sz. T.-t, valamint a 46 éves B. I. T.-t szintén eljárás alá vonták. Mindhármukat egészségügyi termék hamisítása és csalás miatt hallgatták ki gyanúsítottként.