Indul a fűtési szezon

2021.10.13. 13:40

Már 702 kéménytűzhöz riasztották idén a tűzoltókat, szén-monoxid-mérgezés miatt pedig 14 ember veszítette életét az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) pénteki közleménye szerint. A szervezet ezért a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések megelőzésére, valamint a kémények és fűtőberendezések ellenőrzésére hívja fel a figyelmet – írja a Biztonságpiac.

A gázos fűtések esetében kétévente, míg szilárd tüzelésű fűtés alkalmazáskor évente célszerű ellenőrizni a kéményeket. A kéményseprés díjmentes azok számára, akik családi házban élnek, és semmilyen vállalkozás nincs bejegyezve hozzájuk.

A katasztrófavédelem a szén-dioxid-mérgezéses esetek növekedésre is felhívja a figyelmet, amely az október 15-én kezdődő fűtési időszakban nő meg. Hozzáteszik: tévhitnek számít, hogy csak a régi gázkazánok esetében jelentkezik a probléma, ugyanis a mérgező gáznak minden nyílt égésterű fűtőeszköz és vízmelegítő forrása lehet, amennyiben a levegő-utánpótlás nem biztosított.

A kandalló, a cserépkályha, illetve a vegyes tüzelésű kazán, a konvektor és a fali vízmelegítő is lehet nyílt égésterű, és akkor ezek a szoba levegőjét használják működés közben. Ha ezek környezetében nincs friss levegő, akkor szén-monoxid fog keletkezni, ami akár egy percen belül halált okozhat magas koncentrációban – teszik hozzá.

Ilyen helyzetben ajánlott minden nyílt égésterű fűtő- és vízmelegítő eszköz mellé szén-monoxid-érzékelőt helyezni fejmagasságban, egy méter távolságra a fűtőeszköztől.