Márki-Zay nagyon megy Budapesten, Dobrevért aggódnak a DK-sok

2021.10.13. 16:06

Márki-Zay Péter az elmúlt napokban "nagyon megy" a fővárosban – értesült a HVG360 több forrásból is.

A portál azt írja, hogy emiatt a DK köreiben már azok is szoros versenyt várnak, akik magabiztosak voltak Dobrev Klára győzelmében. Sőt, az egyik Dobrev Klárát támogató szocialista forrásuk is Márki-Zay győzelmére számít

Az előválasztást a helyszínen követő forrásuk szerint egyfajta „ellenzékváltó attitűd” érzékelhető a szavazóknál, sokuknak a Fidesz mellett az elmúlt 20 év baloldali politikusaiból is elege van.

Mindez abból a szempontból meglepőnek mondható, hogy a DK hagyományosan erősnek számít a fővárosban. Másrészről viszont Karácsony Gergely főpolgármester Márki-Zay Péter javára lépett vissza, ami megmagyarázhatja, hogy mitől nőtt meg ennyire a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltjének a támogatása. Az első fordulóban egyébként többnyire Karácsony Gergely vitte a fővárosi körzeteket és több helyen Márki-Zay Péter már akkor is megelőzte Dobrevet. 

A HVG360 a fentiek mellett úgy értesült, hogy bár a szocialisták most  Dobrev Klára köré gyűlnek, de hosszútávon nem várható, hogy átlépnének az MSZP-ből a DK-ba. Mindemellett egy, az MSZP és a DK ügyeire is rálátó politikus a folyamattal kapcsolatban azt mondta, hogy

Beérni látszik Gyurcsány Ferenc évek óta tartó erőfeszítése az MSZP bekebelezésére.

Legalábbis ami az előválasztási kampányt illeti. Egy másik, névtelenséget kérő baloldali politikus azt mondta, hogy szerinte várható volt, hogy Karácsony Gergely kérése ellenére is Dobrev Klára mögé állnak be a szocialisták.

A legtöbbeknél ez mégiscsak egy kézenfekvő, értékalapú választás, mivel ideológiai szempontból sokkal könnyebb azonosulni a baloldali Dobrevvel, mint a keresztény-konzervatív Márki-Zay-jal

– fogalmazott. Mindeközben a szocialista politikusok közül többen is elismerték, hogy valóban jó a kapcsolatuk Dobrev Klárával. Egy DK-közeli forrás azt mondta, hogy azoknak a politikusoknak, akik Dobrev Klára mellett foglaltak állást, kevesebb mint egyharmadát keresték fel ők személyesen, általában maguktól döntöttek így.

A kivételek közé tartozik Nemény András szombathelyi polgármester, akit maga Dobrev Klára hívott fel egy szombathelyi lakossági fórum miatt.

Mondtam, azzal a feltétellel tudom támogatni, ha győzelme esetén kapnak finanszírozást az önkormányzatok, és ő erre ígéretet tett – mondta erről Nemény András a HVG360-nak.