Hiába vonzó a hó a Bükkben, jobb távol maradni tőle

2021.10.14. 12:44 Módosítva: 2021.10.14. 12:47

Az egész éjszaka tartó hóesésnek köszönhetően az Északi-középhegység egyes helyein 30–40 centiméter vastag hótakaró alakult ki. Mivel ez az igencsak nagy mennyiség még zöld, lombos fákra esett, azok nem bírták el a plusz súlyt, ágtörések, fakidőlések egyaránt előfordulnak, emiatt az erdőben túrázni jelenleg veszélyes – figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az északi középhegység sajátos időjárásának köszönhetően, szinte minden évben kialakulnak olyan szituációk amilyen most is – mondta el az Indexnek a Bánkúti turistaház üzemeltetője. 

Ilyenkor az erdő járhatatlan, szakadnak le a több száz kilós ágak, ezért életveszélyes addig, amíg a hó leolvad a fákról. Természetesen ilyenkor nincs áram, és az utakat is ellepik az ágak, tehát a feljutás is nehézkes, sokszor lehetetlen, amíg el nem takarítják az illetékes szakemberek az akadályokat

– fejtette ki Skornyák Péter, aki szerint ezért távol kell tartani a kirándulókat a környéktől. 

A MetKép videóján jól lehet látni a hóréteg vastagságát, de azt is, micsoda pusztítást végzett a lombos fákra zúduló vizes, tapadó hó az erdőben. Az Időkép pedig arra emlékeztet, hogy napra pontosan egy éve, hogy szintén fehér ruhát öltött a Mátra, vagyis nem is számít olyan korainak ez a mostani téli időjárás.