2024. június 17. 15:00
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország

Feszkósak leszünk, de jön a meleg

2021.10.14. 07:38

Extra légköri jelenségeknek lehettünk tanúi tegnap óta: hol hódara, hol jég zúdult a nyakunkba, az elvonuló csapadékot pedig szivárványos naplemente kísérte. Az Országos Meteorológia Szolgálat szerint mindezt a széteső hidegfront hátoldalán érkező záporok okozták, amelyek összetalálkoztak a magasabb légrétegekben lévő hideg légtömeggel, ami úgynevezett konvergenciát idézett elő. Ez a levegőnek a talaj közelében megfigyelhető össze-, majd feláramlása, ami megfelelő nedvességtartalom, instabil hőmérsékleti rétegződés esetén intenzív gomolyfelhő-képződét eredményez, emiatt alakulnak ki záporok, zivatarok.

Bár egyelőre továbbra is átlag alatt maradnak a hőmérsékleti értékek, jó hír, hogy a forgatókönyvek a lassú melegedés fele tendálnak. A meleg a jövő hét közepén, végén tetőzhet 20 fok környékén – vetíti előre az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország nagyobb részén a gomolyfelhő-képződés mellett már ma is kisüthet a nap, és csapadék sem valószínű.

A késő délutáni óráktól a Dunántúl északnyugati, nyugati részei fölé vastagabb felhősáv érkezhet ugyan, de másutt csökkenni kezd a felhőzet, viszont megélénkülhet az északi szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 14 fok között alakul, a tartósabban felhős tájakon lesz hűvösebb az idő. Késő estére általában 3 és 9 fok közé hűl le a levegő.

A hajnali, reggeli órák többfelé hidegek, nyirkosak lesznek, ami sokaknál felerősítheti a kopásos eredetű ízületi bántalmakat. A szelesebb dunántúli tájakon csökken a hőérzet, ingerültebbek, feszültebbek lehetünk, valamint fejfájás is jelentkezhet – figyelmeztet az orvosmeteorológia. 

A Dunától keletre lesz felhősebb az idő, és elszórtan csapadék is várható. Az itt élők bágyadtabbak, levertebbek lehetnek, rossz közérzet is kialakulhat. Érdemes melegen, rétegesen öltözni, mivel ilyenkor nagy a megfázás veszélye – emlékeztet az Időkép.

Hétvégén a hideg, többfelé párás, ködös, helyenként gyengén fagyos hajnalokat követően napközben sok lesz a napsütés, a maximumok pedig 15 fok körül, vasárnap inkább már kevéssel 15 fok fölött alakulnak. 

A jövő héten aztán térségünk fölött is megerősödik a délnyugati áramlás, száraz és egyre melegebb levegő éri el hazánkat. Így leginkább csak fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, a szélcsendesebb tájakon viszont tartósan megmaradhatnak a hajnalra képződő pára- és ködfoltok. 

A csapadékos tájakon csúszós útszakaszokra kell készülniük a közlekedőknek, a hegyekben pedig havas, latyakos útviszonyokra lehet számítani. A Dunántúlon az élénk, néhol erős északi–északnyugati szél csökkentheti a járművek menetstabilitását. A MetKép arra figyelmeztet, hogy a Bükkben kimondottan életveszélyesek az utak. 

A mintegy 15-20 centiméteres hóréteg 500 méteres magasságtól kezd vastagodni, 700 méter felett pedig járhatatlan, életveszélyes a hegy

– írják. Itt több utat is lezártak a bedőlő fák, leszakadó ágak miatt. Szinte folyamatosan ropognak az ágak, roppannak a fák. A következő órákban a csapadékmező elhagyja ugyan a térséget, és délutánra várhatóan el fog olvadni a nagy része, de mindenkit óva intenek attól, hogy megpróbáljon feljutni Bánkútra.