Már nem tartanak annyira a járványtól az egyetemisták, mint tavaly

2021.10.14. 19:43

Második alkalommal készült felmérés a diákok körében a Budapesti Corvinus Egyetemen a koronavírus-járványról és a vírussal kapcsolatban felmerülő félelmekről. A felmérést végző kutatók arra voltak kíváncsiak, miképp változott az egyetemi hallgatók hozzáállása a járvány negyedik hullámának küszöbén a második hullám idején készített tavaly novemberi felméréssel összehasonlítva – derül ki az egyetem szerkesztőségünknek eljuttatott közleményéből.

A mostani kutatás 400 alap- és mesterszakos corvinusos hallgató kérdőíves megkérdezésével készült. Kiderült, hogy sokkal kevésbé tartanak a diákok a koronavírus-járványtól. A válaszadók közül sokan nem számítanak már arra, hogy sok ember betegedne meg Magyarországon, viszont továbbra is sokan vélik úgy, hogy ha mégis elkapnák, akár súlyos is lehet betegség.

A megkérdezett tanulók mintegy fele gondolja úgy, hogy túlbecsülik a veszélyt a koronavírussal kapcsolatos statisztikák, és azt is sokan gondolják, hogy a korlátozó intézkedések 

többet ártanak a gazdaságnak, mint amennyi előnyt hoznak a társadalomnak. az ebben kételkedők aránya nem változott az elmúlt egy évben.

A hallgatók többsége továbbra is bízik a maszkviselésben és a maszk megelőző hatásában. A kutatás készítői az oltásokról is megkérdezték a diákokat. A megkérdezett egyetemisták a magyar lakosságoz képest lényegesen jobban bíznak a koronavírus ellen kifejlesztett oltásokban.

A válaszadók körében legnépszerűbb oltóanyagok a Pfizer és a Moderna. A megkérdezettek háromnegyede tudott megnevezni olyan oltóanyagot, amelyet teljes mértékben hatásosnak tart, és mindössze pár százalék volt azok aránya, akik mindenfajta oltást elutasítanak.