A Párbeszéd eggyel közelebb lépett Márki-Zay Péterhez

PAP 9130
2021.10.15. 12:07
Trükkösen fogalmazta meg állásfoglalását a Párbeszéd, amelynek társelnöke, Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulója előtt visszalépett Márki -Zay Péter javára. A Párbeszéd azonban nem állt be azonnal a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje mögé, és most is csak úgy fogalmaztak, hogy támogatják zöldpolitikai törekvéseit.

Közösségi oldalán a Párbeszéd péntek délelőtt közölte: elkötelezetten küzd a 2022-es kormányváltásért, aktivistáik, önkénteseik, tagjaik – ahogyan korábban – ezen a héten is jelen voltak és vannak az előválasztás helyszínein. Azt is írták, hogy politikájuk fókuszában a klímaváltozás megfékezése áll.

Az előválasztáson társelnöküket, Karácsony Gergelyt tartották a legesélyesebbnek arra, hogy Magyarország következő, egyben első zöld miniszterelnöke legyen. Miután azonban a jelölti verseny Dobrev Klára és Márki-Zay Péter vetélkedésére szűkült, egyik legfontosabb céljuk a Karácsony Gergely által „markánsan képviselt” zöldpolitika megvalósulása.

Örömünkre szolgált, hogy Márki-Zay Péter hitet tett a zöld értékek mellett, és garanciát adott arra: minden eszközzel képviselni fogja Karácsony Gergely jóvátételi programját, így az abban kiemelt szerepet kapó zöldpolitikai programpontját

– olvasható a Párbeszéd közleményében.

Ennek tükrében az ellenzéki pártnál kiemelt figyelemmel követték a Greenpeace Magyarország és a HVG szervezésében létrejött klímavitát (erről az Index is beszámolt), és üdvözölték, hogy szerintük Márki-Zay Péter

  • kiállt az önálló, klímaügyet is magába foglaló zöldminisztérium mellett;
  • egyértelművé tette, hogy felmondaná Paks 2 szerződését;
  • hangsúlyosan említette az energiahatékonyság kérdését, átfogó, megújuló beruházásokat is integráló épületenergetikai felújítási programot javasolt;
  • fontos területként nevezte meg a vízgazdálkodási reformot, a levegőminőség javítását, a városi zöldterületek növelését, illetve a hulladékcsökkentési feladatokat.

Ennek nyomán a Párbeszéd támogatja Márki-Zay Péter zöldpolitikai törekvéseit.

Ugyanakkor hozzátették: mindemellett elengedhetetlenül fontosnak gondolják, hogy az előválasztás második fordulójában az a miniszterelnök-jelölt győzzön, akinek a legnagyobb esélye van Orbán Viktor leváltására és a zöld fordulat megvalósítására: „Paks 2 és más környezetpusztító beruházások leállítására, természeti értékeink megvédésre”.

Az LMP nem mozdul, a budapesti elnök igen

A Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd már korábban bejelentette, hogy Dobrev Klárát támogatja. Márki-Zay Péterről a közösségi oldalán pedig azt írta, kételkedik abban, hogy „akár a koalíciós kormány felállításáig el tudna jutni” a habitusával.

A szóvivő a hét elején az Indexnek nyilatkozott, és azt mondta pártja álláspontjáról, hogy maximálisan támogatják Karácsony Gergelyt és jóvátételi programját, illetve majd a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltet is. Saját véleményeként kifejtette: mind egy zöld-szociáldemokrata jelöltre szerettek volna szavazni, de most ezt egyértelműen egyik jelöltre sem lehet mondani, a Párbeszédet pedig megosztja, hogy mi a jó megoldás ebben a helyzetben.

Karácsony Gergely a visszalépését bejelentő sajtótájékoztatón azt mondta, nem állítja, hogy a döntését az őt támogató pártok (Párbeszéd, MSZP, LMP) jó szívvel fogadták, most mégis azt kéri, hogy jó szívvel támogassák Márki-Zay Pétert.

Ennek ellenére az MSZP először tartózkodott, majd a második forduló hajrájában, csütörtökön közölte: támogatja Márki-Zay Pétert. Ettől függetlenül több szocialista politikus is Dobrev Klárára szavazott az elmúlt napokban. Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke Márki-Zay Péterre szavazott, és ezután kezdeményezte, hogy a szocialista párt elnöksége hozzon döntést a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltjének támogatásáról.

A főpolgármester visszalépését követően az LMP közölte: a második fordulóban egyik miniszterelnök-jelöltet sem támogatják, szerintük megszűnt annak az esélye, hogy zöld miniszterelnöke legyen az országnak.

Kanász-Nagy Máté, a párt társelnöke hétfőn az Indexnek azt mondta: sajnálják, hogy Karácsony Gergely visszalépett, ez szomorú helyzet, de egyik pillanatról a másikra nem válthatnak miniszterelnök-jelöltet.

Hangsúlyozta: a zöldszempontokat figyelembe véve jelenleg a párt nem tudna választani a két jelölt közül. Az LMP zöld céljait inkább a közös ellenzéki programon keresztül szeretnék érvényesíteni, amelyet majd a közös miniszterelnök-jelöltnek is el kell fogadnia.

Az Index LMP-s forrásai pénteken megerősítették, hogy nem várható már változás a párt álláspontjában.

A zöldpárt budapesti elnöke, Ferenczi István azonban letette a voksát a hódmezővásárhelyi polgármester mellett. Közösségi oldalán azt írta, sok mindenben nem ért egyet Márki-Zayyal, de úgy látja, hogy 

saját álláspontját nem csak következetesen és hitelesen képviseli, de nyitott is az ésszerű vitára. 

Ferenczi bejegyzésében ezért arra kéri a követőit, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre. 

A hatpárti összefogás pártjai közül először a Momentum döntötte el, hogy Márki-Zay Péter mellett kampányol a második fordulóban. 

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 14-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)