Meghalt Gálszécsy András

D  TT20050303013
2021.10.15. 16:10

87 éves korában meghalt Gálszécsy András, aki 1990 és 1992 között polgári titkosszolgálatokért felelős tárca nélküli miniszter, 1995 és 2011 közt a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt.

A Belügyi Szemle oldalán megjelent életrajza szerint Gálszécsy András a Magyar Rendészettudományi Társaság kiemelkedő tagja volt. 1933-ban, módos családban született Szekszárdon. Édesapja rendőrtisztként szolgált, ezért az ötvenes években családjával együtt kitelepítették egy hortobágyi tanyára. Tehetségének, kitartásának és nem mellékesen eredményes kézilabdás teljesítményének köszönhetően diplomázhatott és 1981-től a Semmelweis Orvostudományi Egyetem gazdasági főigazgató helyettese lett, ahol bekapcsolódott a rendszerváltozás folyamatába. 1990 és 1992 között a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszter, majd 1995 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója volt.

Kormányzati tevékenysége idején belügyminiszteri, majd miniszterelnöki főtanácsadóként is működött. Egyik nyilatkozatában úgy fogalmazott:

Egész életemben igyekezetem tisztességes hivatalnok lenni. Nincs hajlamom a politizálásra. Soha egyetlen állásra nem pályáztam, engem mindenhova hívtak.

Gálszécsy András fiatalkori sérelmeit soha nem rótta fel senkinek, életében és kiemelkedő pályafutása során a tisztesség, az együttműködő szándék és az ország javának szem előtt tartása jellemezte. 2018-ban a Magyar Érdemrend középkeresztjével tüntették ki és megjelent életrajzi könyve A birkahodálytól a Parlamentig címmel.

(Borítókép: Gálszécsy András 2005. március 3-án. Fotó: Kovács Attila / MTI)

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport