Hogyan kerül egy baloldali párt a jobboldali jelölt mögé?

DBZOL20170120030
2021.10.15. 17:39
Karácsony Gergely visszalépése után az MSZP először semleges álláspontra helyezkedett, végül mégis beállt Márki-Zay Péter mögé az előválasztás második fordulójában. Utánajártunk, mi történhetett a két döntés között.

Az ellenzéki előválasztáson az MSZP – a Párbeszéddel és az LMP-vel együtt – a miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergelyt támogatta. A főpolgármester viszont hosszú egyezkedés végén visszalépett Márki-Zay Péter javára. Az MSZP még aznap kiadott egy közleményt, amelyben világossá tette:

álláspontunk változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatjuk a 2022-es országgyűlési választáson.

Karácsony Gergely visszalépését tudomásul vették, de nem követték őt Márki-Zay Péter kampányába.

Kunhalmi Ágnes társelnök szűk egy hete arról beszélt, hogy a visszalépő miniszterelnök-jelölt nem egyeztetett velük, csak a döntését közölte, és azért nem állnak be senki mögé, mert az MSZP tagsága megosztott a kérdésben.

Ezután több, országosan ismert MSZP-s politikus kiállt Dobrev Klára mellett, például:

  • Gajda Péter, kispesti polgármester,
  • Nemény András, szombathelyi polgármester,
  • Szitka Péter, kazincbarcikai polgármester,
  • Horváth Csaba, zuglói polgármester,
  • Gőgös Zoltán, az MSZP volt elnökhelyettese,
  • Hiller István, az MSZP választmányi elnöke.

Hiller István ezzel indokolta döntését:

Baloldali ember vagyok, egy magyar szociáldemokrata. Az én választókerületemben (ahol egyébként teljesen kulturált és korrekt versengés zajlott) több párt, így a DK is támogatott. Segítettek, aláírást gyűjtöttek, részt vettek az előválasztás lebonyolításában. Én 84 százalékot szereztem. Márki-Zay mozgalma az ellenfél jelöltjét támogatta. Az én döntésem ebből a szempontból világos.

Tóth Bertalan társelnök viszont csütörtökön közölte, hogy ő Márki-Zay Péterre szavaz, és rendkívüli elnökségi ülést hív össze annak érdekében, hogy közösen foglaljanak állást a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje mellett.

Erre nem is kellett sokáig várni, még aznap délután megérkezett az MSZP közleménye:

A Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége mai rendkívüli ülésén értékelte az előválasztás második fordulójának eseményeit, a miniszterelnök-jelöltek által képviselt programot és a kormány- és korszakváltás esélyeit. Mindezek alapján a Magyar Szocialista Párt Országos Elnöksége úgy döntött, hogy az előválasztás második fordulójában – korábbi tartózkodó álláspontját megváltoztatva – Márki-Zay Pétert támogatja a demokrata ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltjének a 2022. évi országgyűlési választásokra

Az elnökség 11 igen és 3 tartózkodás mellett született döntését azzal is indokolták, hogy

bár mindkét miniszterelnök-jelölt hasonló, az MSZP elvárásaival összhangban álló baloldali-zöld programot képvisel – Márki-Zay Péternek van nagyobb esélye arra, hogy 2022-ben megnyerje az országgyűlési választást.

Mi történt a két közlemény között?

Karácsony Gergely visszalépésének napján, október 8-án semleges álláspontra helyezkedett az MSZP, október 14-én mégis Márki-Zay Péter mellett döntött az elnökség.

Voltak olyanok, akik nem támogatták a Márki-Zay Péter melletti állásfoglalást, de arról nem volt szó, hogy Dobrev Klára mögé soroljunk be

– árulta el az Index kérdésére egy MSZP-s forrásunk. Karácsony Gergely visszalépése viszont őket is annyira váratlanul érte, hogy akkor logikus volt semleges álláspontra helyezkedni.

Információink szerint az elnökség egyértelmű többséggel, három tartózkodás mellett támogatta a kiállást, de a háromból kettő tartózkodás inkább a folyamat gyorsaságának szólt.

Akkora mértékű megosztottság nem volt, ami veszélyeztette volna a javaslat elfogadását, de akadt olyan, aki azt hangsúlyozta, ha eddig semleges volt a párt, most már maradjon is az.

Forrásunk azt is elmondta, hogy elsősorban helyi politikusok, városvezetők álltak ki Dobrev Klára mellett, de ezek csak személyi, nem alapszervezeti szintű döntések voltak.

Azokat a szavazókat valamennyire orientálhatja, akik eddig otthon maradtak

– válaszolja arra a kérdésünkre, hogy várakozásuk szerint a szocialista szavazóbázis mozgása követheti-e az elnökség döntését a sátrakban.

Azt egy másik forrásunk is megerősítette, hogy nem volt napirenden a Dobrev Klára melletti, pártszintű kiállás. A döntést pedig az is indukálhatta, hogy miután több szocialista polgármester felsorakozott Dobrev Klára mögé, próbálták lezárni a szavazóáramlást az MSZP-ből 2011-ben kiszakadt DK felé, ami évek óta kihívást jelent az MSZP-nek, ráadásul közben Márki-Zay Péter körül egyre erősebbé vált a felhajtóerő, ezt a tendenciát eddig a második fordulóban is érzik, ahogy első forrásunk fogalmazott:

a kormányváltás szempontjából nézzük ezt, és egy soha meg nem valósuló baloldali programnál még mindig jobb egy baloldali elemekkel megvalósuló jobbközép program.

A döntés hátteréről kérdeztük volna Tóth Bertalan és Kunhalmi Ágnes társelnököket is, de az MSZP sajtóosztálya megkeresésünkre a párt csütörtöki közleményét ajánlotta figyelmünkbe.

A két másik, eredetileg Karácsony Gergelyt támogató párt álláspontjáról itt számoltunk be. A Párbeszéd óvatosan fogalmazva közelebb lépett Márki-Zay Péterhez, az LMP viszont továbbra is semleges a kérdésben.

(Borítókép:  Kunhalmi Ágnes a Magyar Szocialista Párt (MSZP) fővárosi elnöke felszólal a Nyugati téren 2017. január 20-án.  Fotó: Balogh Zoltán Balogh Zoltán / MTI)