Fejek hullottak, új vezetőt neveztek ki több magyar nagykövetség élére

2021.10.15. 10:15

Áder János köztársasági elnök számos új nagykövetet nevezett ki a korábbiak felmentésével egyidejűleg. Visszahívták Altusz Kristófot a koppenhágai, Fodor Barnabást a dohai, Szerdahelyi Istvánt a szingapúri és Gelényi Csabát a Buenos Aires-i magyar diplomáciai testület éléről, utóbbi esetében ez az uruguayi és a paraguayi képviselet ellátását is érinti. 

Érdekes, hogy a szingapúri testület élére átkerült Pach Judit helyére a jakartai és a hozzá tartozó kelet-timori képviseletre nem neveztek ki új nagykövetet, akárcsak Deák Árpád Dávid esetében, aki után a havannai és a vele együtt járó dominikai közösségi, jamaicai és Santa Lucia-i külképviselet vezetői posztja maradt üresen.  

A megbízatásokról, illetve azok visszavonásáról a Magyar Közlöny legfrissebb számában jelentek meg az államfői határozatok. Mivel utóbbiak mindegyikében ott szerepel, hogy „érdemei elismerése mellett”, diplomáciában jártas szakértők szerint egyikük esetében sem valamiféle balhé vezetett a menesztésükhöz, mert ilyenkor ez a kitétel hiányozni szokott a megfogalmazásból. Így valószínűsíthető, hogy határozott időre szóló diplomáciai megbizatásuk járt le, vagyis az esedékes cserék keretében történtek a nagykövetváltások.