A maszkviselési kötelezettség visszaállítására kéri a kormányt Karácsony Gergely

2021.10.15. 14:14 Módosítva: 2021.10.15. 14:35

A koronavírus negyedik hullámában a fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján újra maszkviselésre kötelezné a Fővárosi Önkormányzat a budapestieket. 

Egész pontosan azt kezdeményezik a kormánynál, hogy

állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Jelenleg ugyanis az önkormányzatoknak nincsen lehetőségük elrendelni a maszkviselést, erre jogköre csak a kormányzatnak van. 

Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelében azt szorgalmazta, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön legyen szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése. Kérését azzal támasztotta alá, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöksége is ezt javasolta. Erről szóló Facebook-posztjában Budapest vezetője azt írta:

ha a központi Operatív Törzs nem tartja szükségesnek a maszkhasználat bevezetését, hatalmazza fel a Fővárost, hogy saját hatáskörben elrendelhesse azt. Kérek mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát, akinek már elérhető a harmadik adag regisztráljon arra, és persze viseljük a maszkot.

Szeptember végén Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy háttérbeszélgetésen kérdésre válaszolva azt mondta, hogy önkormányzatuknál már elrendelték a kötelező maszkviselést, azonban a BKK járművein történő bevezetésére nincs hatáskörük.

A főváros vezetése csütörtökön egyeztetett a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal, melynek tagjai egyhangúan egyetértettek a maszkviselés szükségességével.