Lemondott Karas Monika, az NMHH elnöke, a Fidesz választhatja meg az utódját

DSZZS20171019009
2021.10.15. 17:40 Módosítva: 2021.10.15. 17:52

Benyújtotta lemondását Karas Monika, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke. 

Már tavaly ősszel felmerültek pletykák arról, hogy Karas Monika idő előtt távozhat majd tisztségéből. Ezt ő akkor még cáfolta, ezzel szemben most tényleg megtörtént. 

A hírt péntek délután az NMHH Kommunikációs Igazgatósága is megerősítette. Azt írták, Karas Monika a lemondását

új szakmai kihívások keresésével indokolta. 

24.hu úgy értesült, hogy Karas Monika már be is jelentette lemondását Áder János köztársasági elnöknek.

A NMHH vezetőjét  2013. augusztus 19-én nevezte ki az államfő, egy hónappal később pedig a parlament a Médiatanács élén is megerősítette a személyét. Ennek értelmében a mandátuma 2022 szeptemberében járt volna le – tehát már a jövő tavaszi országgyűlési választás után. Így viszont akit kineveznek a helyére,

az a következő 9 évben maradhat a tisztségben. 

És így az is biztossá vált, hogy – a jövő évi választások eredményétől függetlenül – a Fidesz dönthet majd arról, hogy ki kapja a sajtóorgánumok működését ellenőrző kormányzati tisztséget. 

A Médiatanács többi tagját ugyancsak 9 évre választotta meg a fideszes többségű parlament még 2019 decemberében. Közülük Hankiss Ágnes idén elhunyt, az ő helyére még nem választottak új tagot.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora lehet az utód, Karas Monika az ÁSZ-nél találhat új kihívásra

Az M1 aktuális csatorna úgy értesült, hogy Koltay András válthatja majd Karas Monikát a médiahatóság élén. Koltay András 2018 óta a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora.

Koltay András neve már 2013-ban is felmerült az NMHH lehetséges elnökeként. Ő korábban egyébként már a Médiatanács tagja is volt.

Mindeközben a közmédia oldalán azt is közölték, hogy

Karas Monika Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnökeként találhatja majd meg az általa keresett új kihívásokat.

Ez utóbbi azért lehet érdekes, mert az ÁSZ mostani elnökének, a 2010-ben kinevezett Domokos László volt fideszes országgyűlési képviselőnek is jövőre,  2022. július elején jár le a 12 évre szóló mandátuma. Amennyiben persze nem dönt úgy addig, hogy lemond és nem tesznek oda valakit még a választások előtt a következő 12 évre. 

(Borítókép: Karas Monika 2017. október 19-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)