Orbán Viktor: Lesz saját vakcinánk, legalább annyira jó, mint a többi

D MTI20211001002
2021.10.15. 07:45
Azt üzenem az embereknek, hogy nem fogják tudni elkerülni a negyedik hullámot – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádiónak adott hagyományos péntek reggeli interjújában.

A miniszterelnök azt mondta, 

a negyedik hullám lassan bekeríti Magyarországot, kelet felől mindenképpen, riasztó a helyzet Romániában, ahol megteltek a kórházak.

Közösen harcolunk a vírus ellen, eddig is adtunk lélegeztetőgépet. Két, a határhoz közeli magyarországi kórházban 50 román koronavírus-fertőzöttet ápolnak – jelezte, hozzáfűzve, Magyarországon 59, Romániában 29 százalék az átoltottság. Az oltás működik, a beoltottak között a megbetegedések aránya 1 százalék alatt van itthon. A delta-variáns agresszívebb az eddigieknél, és abból kell kiindulni, hogy ez a veszély sokkal nagyobb, mint ami eddig volt.

A harmadik oltás felér egy életbiztosítással – mondta Orbán Viktor, hozzáfűzve, ő hétvégén kapja meg a harmadik dózist. Magyarország felkészült a negyedik hullámra, ha az oltás működik, az ország is működik. Itthon még nem érte el a negyedik hullám azokat a számokat, mint a többi országban.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy ami fontos neki igazán, az a magyar vakcina.

Nem szeretem előre elkiabálni a mérkőzés végeredményét. A 67. percben nem szeretem kijelenteni, hogy ez maradjon a végeredmény. Bizonyos szakaszig eljutottunk, hogy legyen saját fejlesztésű vakcinánk. Ez legalább annyira jó lesz, mint a többi, kezd összeállni, jó irányba halad

– fogalmazott. 

Darab-darab

Ami a bevándorlást illeti, Orbán Viktor úgy vélte, „a nyugat-európaiak nem bíznak saját magukban”, kevés gyerek születik ott, itt is. De ott feladták, hogy úrrá tudnak lenni azon, hogy nem születik elég német, belga, francia. És ha nem születik, jó lesz helyette egy afrikai, „darab-darab” – mondta, de ő a fiatalokkal való találkozásaiból azt szűrte le, hogy a magyarok szeretnének gyerekeket, Magyarországon ez az egyensúly helyreállhat.

A miniszterelnök ezután arról bocsátkozott fejtegetésbe, hogy a németek a barátaink, de az a nagy kérdés Európában, mit akar Németország. Az utóbbi időben a migráció kérdésében ez egy német Európa, és azt akarják, hogy ezt vegyük át.

Ránk akarnak tukmálni valamit, a magyar ember ellenáll. Jön ránk a nyomás nyugatról, amely ellen Ausztriával és Görögországgal próbálunk ellensúlyt képezni.

Ha valaki a tekintetét végigfuttatja a magyarok történelmén, azt akarták mindig, hogy Magyarország legyen ütközőzóna. Egy hiba beismerése nagyvonalúságot igényelne, amely viszont hiányzik ma a világpolitikából, az európaiból különösképpen. Ma már mindenki kerítést épít, a mi példánkat követik. Egyszer sem mondták, hogy milyen jó, hogy hat éve megépítettük a miénket – sorolta Orbán Viktor.

Uniszex politikával nem lehet

A következő téma a rezsiharc volt, amelyről Orbán Viktor azt mondta, Magyarországon a 2000-es években a baloldal irányítása alatt volt olyan gyakorlat, hogy a nemzetközi multi cégek kérték áremelésre a kormányt, amit a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány többször meg is tett. 2010-ben ennek véget vetettek, „nagy csata volt”, évekig tartott. Ezt a csatát megnyerték, bevezették a rezsiár-szabályozást, Bécsben kétszer, Berlinben háromszor annyit fizetnek az áramért. A gázáraknál ugyanez a helyzet, csak fordítva, tehát Bécsben tripláját fizetik érte, Berlinben a dupláját – idézett Orbán Viktor a számára összeállított adatokból. Az Európai Unió tovább akarja emelni az árakat a klímavédelem miatt, amivel ő egyetért, mármint a klímavédelemmel, de szerinte nem az embereket, hanem a nagy cégeket kell büntetni áremeléssel.

Orbán Viktor azt is mondta, ma olyan kultúra alakult ki Nyugat-Európában, hogy nem azt várják el, hogy valaki irányt mutasson, vezessen, hanem azt, hogy az intézményeket, például a parlamentet vezesse.

Uniszex politikával, virágcsokrokkal, plüssmacikkal nem lehet megvédeni a migránsoktól a határt. Itt kell egy döntés, akár a miniszterelnöktől

– nyilvánított véleményt a kormányfő, azzal zárva a gondolatmenetét, hogy a járványt nem megérteni, hanem megfékezni kell, a migrációt nem elmagyarázni, hanem meggátolni kell.

(Borítókép: Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. október 1-jén. Fotó: Benko Vivien Cher / MTI)