Márki-Zay Péter a magas részvételben bízik, Dobrev Klára szerint nem ez a fontos

image 6483441
2021.10.16. 14:25
A miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójának utolsó napján interjú jelent meg a Népszava oldalán Dobrev Klárával és Márki-Zay Péterrel is. Előbbi szerint olyan miniszterelnök-jelöltre van szükség, aki csapatjátékos és vissza tudja fogni az egóját. Utóbbi megismételte: Dobrev Klára „nem tudja leváltani Orbán Viktort”.

„Én könnyen elviselem a sértéseket”

Dobrev Klára a Népszavának arról beszélt, nem foglalkozik azzal, hogy kinek kedvezhet a magas részvétel az előválasztáson. Bár a Závecz Research felmérése szerint megnyerte a harmadik miniszterelnök-jelölti televíziós vitát, fontosabbnak tartja, hogy megmutatta: az előválasztásnak van tétje.

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje kifejtette, politikailag az a tét, hogy egy progresszív-baloldali, vagy egy jobboldali-konzervatív kormányfője lesz-e az országnak. Személyesen pedig az, hogy egy olyan miniszterelnök irányítja-e majd az országot, aki csapatjátékos.

Egy kicsit kevesebb »én«, és több »mi« kellene szerintem, meg visszafogni az egóból

– jelentette ki Dobrev Klára a Népszavának. Szerinte az első forduló végéig abszolút elfogadhatóak, a demokratikus diskurzus keretei közöttiek maradtak a jelöltek vitái, ezután viszont „ámokfutásba” kezdett Márki-Zay Péter és Karácsony Gergely, majd a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelölt később sem változtatott.

Ez már átlépett egy határt, ez már nem az én stílusom. Én könnyen elviselem a sértéseket, de azok egy idő után már nem a politikusokat sebzik, hanem a szavazóinkat. Akkor például, amikor fideszeseknek, hazát elárulóknak nevezik őket

– fejtette ki Dobrev Klára.

Az interjúban arról is szó esett, hogy az elszámoltatás előfeltétele a kétharmados törvények és az alaptörvény lebontásának. A kormányváltás után Magyarországnak azonnal csatlakoznia kell az Európai Ügyészséghez, illetve vagyonbiztosokat neveznek majd ki minden olyan fideszes vagyontárgy felügyeletére, amivel kapcsolatban felmerül a gyanú, hogy törvénytelenül szerezték.

A DK miniszterelnök-jelöltje azt is mondta, hogy egy választási vereségtől, a rendszer lebontásától össze fog omlani a Fidesz.

„Sosem személyében támadom Dobrev Klárát”

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje szerint a másik kritikája, legyen az bármilyen éles is, tényleg a kampány része, ugyanakkor hozzátette: alapvetően más kultúrában hisz, mint a Demokratikus Koalíció. Ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy nem folytatnak lejárató kampányt Dobrev Klára ellen.

A szerda esti tévévitán is elmondtam – amikor ellenfelem alkalmatlannak tartott miniszterelnöknek –, hogy ő viszont szerintem alkalmas lenne kormányfőnek. Csak egy baj van: Orbán Viktort nem tudja leváltani. Sosem személyében támadom Dobrev Klárát, tényekről beszélek

– fogalmazott Márki-Zay Péter a Népszavának.

Azt is megjegyezte: a vitát majd megszokják a választók, ez azonban nem zárja ki, hogy utána összefogjanak. A hódmezővásárhelyi polgármester szerint akkor nyerhet, ha több mint fél millióan mennek el voksolni. Úgy számolnak, hogy Dobrev Klára nagyjából 250 ezer szavazót tud elvinni az urnákhoz.

A Népszava kérdésére, hogy ha Dobrev Klára lesz a miniszterelnök, hogyan szeretné végrehajtani az elszámoltatást, Márki-Zay Péter kijelentette: Hadházy Ákossal.

Nem biztos, hogy ez Dobrev Klárának megfelel, eddig nem nagyon támogatta Ákost. Ellenben kitartóan támogatta Zuglóban Tóth Csabát. És soha ne feledjük, hogy Gyurcsány Ferenc tartotta hatalomban Polt Péter legfőbb ügyészt 2005-ben. Azt is tudjuk, hogy 2002-ben sem volt elszámoltatás, nem csak 2010-ben. Ezért kérdés, mennyire elkötelezett Klára, vagy a DK az elszámoltatás mellett

– fejtette ki a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje.

Az interjúban elmondta, Gyurcsány Ferencnek megvan a maga stílusa, de a nyitottságot is érezte a részéről a közös munkára. Az eddigi üzengetések ellenére Márki-Zay Péter abban bízik, hogy ahogy Karácsony Gergely, „ha nehezen is”, de együtt tud dolgozni Budapesten a DK vezetőjével, ő neki is sikerült majd 2022 után.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)