Évekbe telt, de lefülelték a habzó pénzmosodát

2021.10.16. 20:50

Nem habzik tovább a pénzmosoda – című bejegyzésében adott hírt a rendőrség arról, hogy pénzmosással gyanúsítanak az V. kerületi rendőrök egy nigériai állampolgárt, aki a nyomozás adatai szerint többeket rávett, hogy saját nevükre bankszámlát nyissanak, ahová a külföldi férfi más országbeli bűncselekményből származó pénzt küldött.

Mint közölték, a 35 éves O. A. monogrammal említett férfi először 2014 decemberében megkért egy magyar férfit, hogy nyisson számlát, amire ezután külföldi országokból pénzt utalnak. Több mint kilencmillió forintot utaltak rá, amit a magyar férfi kivett, és 50 ezer forintért oda is adta O. A.-nak. 2015 februárjában aztán egy újabb számla nyitására kérte magyar „üzlettársát” a nigériai férfi, ahova már 13 millió forintnak megfelelő dollár érkezett, amely egy norvég cég ellen elkövetett csalásból származott. A magyar férfi ismét odaadta a pénzt, amit O. A. 900 ezer forinttal díjazott.

A „beüzemelt” pénzmosodához ezután 2015 szeptemberében egy másik férfi is csatlakozott, őt a rendőrség tájékoztatása szerint a pénzmosásban már komoly rutinnal rendelkező honfitársa szervezte be. A férfi számlát nyitott, ahova több mint négy és fél millió forintnyi dollár került. Az újdonsült társ levette a pénzt és továbbította, amit O. A. 400 ezer forinttal „kezelési költséggel” honorált.

Az V. kerületi nyomozók felderítették az évekkel ezelőtti bűncselekmény-sort. A két magyar férfit, J. Mihályt és J. Márkot hamarabb elfogták, s pénzmosás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki őket.  A nigériai állampolgárral szemben most fejezték be a nyomozást, szintén pénzmosás bűntett elkövetése miatt. A keletkezett iratokat megküldték az ügyészségnek – tájékoztatott a rendőrség.