Gyurcsány Ferenc ki sem ejtette Márki-Zay Péter nevét az előválasztási értékelőjében

2021.10.18. 16:43

A Demokratikus Koalíció sikereit értékelte hatperces, az előválasztást elemző videóbejegyzésében Gyurcsány Ferenc, ebben Márki-Zay Péternek elfelejtett gratulálni, és még csak a nevét sem említette meg.

A DK elnöke a bejegyzéshez azt írta, „az ellenzék és benne a DK” nagyszerű dolgot csinált, felállította a kihívók csapatát a jövő évi országgyűlési választásra „miniszterelnök-jelölttel, 106 egyéni képviselő-jelölttel”, miközben a DK az ellenzék legerősebb pártjaként tovább erősödött. Kiemelte, hogy a DK lett az egyetlen párt, ami „kompromisszumok nélkül maradt, ami volt: progresszív baloldali párt.”

A közzétett videó elején Gyurcsány Ferenc emlékeztetett, hogy az előválasztás szabályait a hatpárti ellenzék közösen alkotta meg, majd Jakab Péter Jobbik elnököt idézte. Mint fogalmazott:

Valóban, nincsen kisbetűs része ennek a megállapodásnak, ahogy Jakab Péter is mondta, szóval el kell fogadni az eredményt.

A politikus ezt követően számba vette a DK elért sikereit a párt alapítása óta. Az előválasztás második fordulójának eredményét úgy értékelte, hogy 100-ból 43 szavazó Dobrev Klárára voksolt, amin nincs szégyellnivaló. Ezután úgy folytatta, küzdeni fognak azért, hogy a jövő évi választások után legalább 100 ellenzéki képviselő legyen a parlamentben. Ezt követően – mint fogalmazott – a parlamenti többség fogja választani a kormányfőt. 

Mert a parlamentben kell többség, ha a parlamentben van többség, akkor majd a parlamentnek felelős kormány teheti a dolgát. Ezért fogunk megküzdeni, valójában parlamenti helyekért küzdünk. És ha többségünk van a parlamentben, akkor majd mi választhatunk kormányfőt. Először parlament, először többség, aztán majd kormányfő. Ez a sorrend  – mondta Gyurcsány Ferenc. Kiemelte, a DK-soknak „átkozottul köszön” mindent, időnként meg is van hatódva tőlük. Ezt követően az ellenzéki egység megtartásáról értekezett, rögzítve, hogy akkor van esélyük győzni, ha együtt maradnak.

Okosan, felelősen, bölcsen belül dolgozunk tovább és teszünk egy ajánlatot. Nyilván most már kiegészülve a miniszterelnök-jelölttel. Ez így van rendjén

 – fogalmazott, miközben a miniszterelnök-jelölt nevét azóta sem ejtette ki a száján. Készüljünk, hogy megküzdjük a következő küzdelmet is. Na gyerünk! – zárta mondandóját a Demokratikus Koalíció elnöke.  • Hírek
  • Megtakarítás