2024. június 21. 15:00
Szlovákia
Ukrajna
Düsseldorf Arena II. forduló
2024. június 21. 18:00
Lengyelország
Ausztria
Olympiastadion II. forduló
2024. június 21. 21:00
Hollandia
Franciaország

Alig egy hónap alatt már 2600-an regisztráltak a gazdijogsi programra

2021.10.18. 17:57

Már csaknem 2600-an regisztráltak a felelős állattartást támogató gazdijogsi képzésre, tudatta a program hétfői (október 18.) sajtótájékoztatóján Bognár Lajos, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára, országos főállatorvos – tájékoztat az MTI. 

A gazdijogsi jelenléti képzései szinte azonnal beteltek, honlapját pedig naponta legalább ezren keresik föl. A kutyatartás ősi múltra tekint vissza, de nemcsak önzetlenséget és szeretetet feltételez, hanem sok évre szóló elkötelezettséget is jelent

– mondta a politikus, aki arról is beszélt, hogy az állatoknak szükségük van védelemre, és ennek része a felelős állattartói magatartás is. 

Az Index beszámolt róla, hogy szeptember 24-én elindult s Szerezz Te is gazdijogsit! szlogennel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak az az ingyenes képzése, amely ingyenes elérhető a gazdijogsi.hu honlapon.

A Nemzeti állatvédelmi program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztos úgy véli, hogy a gazdijogsi népszerűsége azt igazolja, hogy Magyarországon sokakat érdekel a felelős állattartás, amelyre már gyerekkorban el lehet kezdeni a felkészülést. 

Az Állatorvostudományi Egyetem (ÁTE) rektora, Sótonyi Péter szerint a belföldi állatvédelem sokat lépett előre az idén, hiszen az év elején

megalakult az intézmény Állatvédelmi Jogi, Elemző- és Módszertani Központja (ÁTE Állatvédelmi Központ), októberben pedig az egyetem mellett 14 szervezet aláírásával létrejött az Állatvédelmi kódex

ide sorolta a gazdijogsi programot is, ami fontos fejlemény, mivel Magyarországon csaknem 3 millió kutya él, és sokan szeretnének tudatos kutyatartókká válni.

A felelősségvállalás mást jelent a társállatok esetében, mint a haszonállatoknál, az ismeretátadást pedig különösen indokolttá teszi, hogy a városok terjeszkedésével egyre kevesebben nőnek föl állatok között, nem ismervén meg az állatok alapvető szükségleteit sem

– fejtette ki az egyetemi vezető, aki arról is beszélt, hogy a gazdijogsi-képzéseket idővel más állatokra is kiterjeszthetik, ám egyelőre a kutyatartók érdeklődésére számítanak, a jelenléti oktatásokat pedig jövőre is folytatják.