Lépett a Fidesz: a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! helyett jön a Stop, Gyurcsány! Stop, Márki-Zay!

2021.10.18. 19:32

A kreativitás teljes hiányáról tanúskodó ötlettel állt elő a Fidesz válaszul arra, hogy a szombaton zárult előválasztáson Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester nyerte el az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjének címét. Orbán Viktor pártja a 2022. áprilisi parlamenti választást felvezető kampányban a teljes ellenzékre próbálja ráégetni Gyurcsány Ferencet, aminek jegyében Kocsis Máté frakcióvezető Facebook-posztban jelentette be, hogy a Stop, Gyurcsány!, Stop, Karácsony! felkiáltással elindított petíciót módosítják, mostantól Stop, Gyurcsány!, Stop, Márki-Zay! néven fut majd. 

Kocsis Máté szerint Márki-Zay Péter az, akinek a hátán Gyurcsány Ferenc visszatérne a hatalomba, hiszen ha kormányra kerül, az ellenzéki miniszterelnök-jelölt semmihez nem tud kezdeni a Demokratikus Koalíció és parlamenti frakciója nélkül.

Korábban Németh Szilárd Fidesz-alelnök arról írt, hogy meg kell állítani a Márki-Zay Péter bőrébe bújt Gyurcsány Ferencet, a kormányközeli Századvég pedig elemzést írt arról, hogy a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki tömb lehetőséget lát Márki-Zay Péterben. Ha ugyanis Karácsony Gergelyt vagy Dobrev Klárát nem fogadja szívesen a közvélemény, mert szorosan kötődnek a 2010 előtti baloldalhoz, talán szerencsésebbek lehetnek egy „nehezen besorolható, ingadozó politikai identitású, kevésbé ismert” jelölttel.

Ezt némiképp árnyalja, hogy Gyurcsány Ferenc és a Demokratikus Koalíció nem rajong túlságosan Márki-Zay Péterért, a pártelnök az ellenzéki előválasztást elemző hatperces videójában ki sem ejtette a hódmezővásárhelyi polgármester nevét.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója október 2-án azt mondta, a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony! nevet viselő petíciót már több mint egymillióan aláírták.