Sok diák választja a külföldi továbbtanulást

2021.10.18. 14:11

Több fővárosi gimnáziumban is magas a külföldön továbbtanulni szándékozó diákok aránya. A budapesti Eötvös József Gimnáziumban a 2019/20-as tanév végén minden ötödik, míg a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban minden harmadik érettségiző külföldi egyetemen folytatta tanulmányait.

Az Eduline összesítése szerint az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnáziumban ez a szám 33 százalékra tehető. Az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban (AKG) az elmúlt egy évben is tovább nőtt a külföldön továbbtanulók aránya: 2020-ban még 37 százalék volt ez a szám, idén azonban már az ott érettségizők 49 százaléka választotta a külföldi felsőoktatást. 

Ez az összevetés a fővárosi Karinthy Frigyes Gimnáziumban 30-35 százalék, amivel kapcsolatban az intézmény igazgatója, Hutai László megjegyezte: sok olyan tanulójuk van, aki a sikeres érettségi után a világ legjobb egyetemeire, így például a Harvardra, a Yale-re, a Sorbonne-ra, a Cambridge-re vagy éppen a Humboldt-ra megy.

Az Eduline cikkében arról is ír, hogy kimondottan sok magyar hallgató fordul meg a legjobbnak számító brit felsőoktatási intézményekben. Korábban az Index külön cikkben is foglalkozott a közoktatásban tapasztaltakról, melyben diákok, tanárok és szülők mondták el véleményüket.