Szlávik János: Románia súlyos példája annak, hova vezet az oltásellenesség

2021.10.19. 18:15

Nem vagyok jós, nem tudom megmondani, mikor lesz az esetek számának a csúcsa, de novemberben, mások szerint decemberben várható − mondta Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a TV2 reggeli műsorában. Hozzátette, hogy a járványügyi adatok folyamatosan emelkednek Magyarországon, de a kórházba kerülők száma nem olyan mértékben mutat növekedést, mint a korábbi járványhullámoknál. 

A szakember elmondta, hogy az előző hullámoknál rövidebb idő alatt, gyorsabban emelkedtek az esetszámok és a kórházba kerülők száma. Jelenleg lassabb növekedés figyelhető meg a kórházba kerülők számánál is, ami nagyon fontos, mert nem szabad túlterhelni az egészségügyet − fogalmazott Szlávik János.

Akik be vannak oltva, nem félnek annyira a vírustól, és nem ragaszkodnak foggal-körömmel a szigorításokhoz, mert két-három oltással már úgy gondolják, nem alakulhat ki náluk súlyos megbetegedés − tette hozzá az infektológus, ugyanakkor megjegyezte, hogy helyesnek tartja, ha valaki önszorgalomból viseli a maszkot. Elmondta, hogy ez főleg a vírus delta-variánsának terjedése miatt fontos, ugyanis ezt akár a tünetmentes emberektől is el lehet kapni.

Románia egy súlyos példája annak, hova vezet az oltásellenesség

− mondta a szomszédos ország helyzetéről Szlávik János. Szerinte elképzelhető, hogy a határ menti területeken jobban emelkedhetnek az esetszámok, de ez egyelőre még nem látszik. A hazai átoltottság talán ettől is megvéd minket − tette hozzá.

Szlávik János elmondta, hogy nemrég nyolcszázezer antigéntesztet biztosítottak a háziorvosoknak. Kiemelte, hogy ez azért is fontos, mert itt az influenzaszezon, a teszt pedig tizenöt perc alatt kimutatja, ha valaki koronavírusos. Az orvosok ezzel meg tudják határozni, hogy a panaszokat koronavírus vagy más fertőzés okozza-e − mondta a szakember.  • Hírek
  • Árfolyam