Magyar gimnazista nyerte az egyik legrangosabb oxfordi esszéversenyt

2021.10.19. 12:44
Csak ritkán fordul elő, hogy a Mary Renault-díjat nem valamelyik brit iskola diákja szerzi meg, de most pontosan ez történt, mégpedig Csákány Olivérnek köszönhetően. A veszprémi gimnazista az első magyar, aki győzött a rangos megmérettetésen.

Egy 18 éves magyar diák szerezte meg az első helyet az egyik legismertebb és legnevesebb oxfordi esszéversenyen – írja az Eduline.

Az Egyesült Királyság legjobb egyetemeinek esszéversenyei kifejezetten népszerűek a brit diákok körében – van olyan középiskolásoknak szóló oldal, amely „egyenes út az egyetemre” felkiáltással listázza a versenyeket –, az viszont kifejezetten ritkán fordul elő, hogy nem valamelyik brit iskola diákja szerzi meg az első helyet.

Éppen ezért Csákány Olivér, a veszprémi Lovassy László Gimnázium végzőse és a Milestone Intézet senior programjának diákja sem gondolta, hogy megnyerheti a Mary Renault-díjat. Ő az első magyar, akinek ez sikerült.

Négyezer szó volt a felső határ, ami nagy gond volt, mert végig azt éreztem, hogy bár vannak fejezetcsíráim, amelyek egy szakdolgozatban vagy egy disszertációban nagyon jók lennének, de itt egyszerűen nincs hely kibontani a témákat, és csak a felszínt kapargatom. Azt gondoltam, nem is fogadják majd túl jól az esszémet

– mondta a portálnak a gimnazista, aki egy olyan témát választott, ami még bölcsészhallgatóknak is feladná a leckét: Theokritosz 19-20. századi fogadtatásával foglalkozik a viktoriánus kor uráni költészetében, főként Edward Cracroft Lefroy „Echoes from Theocritus” című szonettciklusában.

Csákány Olivér egyébként négy nyelven, angolul, franciául, latinul, és oroszul is kiválóan beszél, számos tanulmányi versenyen ért el helyezést.

Eddig úgy terveztem, hogy mindenképpen Nagy-Britanniában tanulok majd, de a Brexit miatt nagyon megemelkedtek a tandíjak

– mondta a továbbtanulás előtt álló gimnazista, akinek így az Egyesült Államok, Franciaország, Hollandiai is szóba jöhet. Emellett mindenképp beadja a jelentkezését egy magyar egyetemre, az ELTE-re is.